Kedvenc helyek

Skindred: Big Tings

Megjelenés dátuma: 2017. április 27.
est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (1)
[ reggae / rock ] Egyes zenekarok a rock/metál színtérről betört kirakatokat, lángoló középületeket és felborított autókat hagytak volna maguk után, ha valaha jelentősen modernizálni merészelték volna hangzásukat. Ilyen a Motörhead, az AC/DC vagy akár az Iron Maiden.
Aztán vannak a későbbi műfajteremtők, melyekkel szemben a hangyányit modoros kritikusok által leggyakrabban megfogalmazott kérdés a következő: „mégis hány bőrt lehet még lehúzni erről a dologról?” Ez pedig a Volbeat mellett pl. a Skindred kapcsán is rendszeresen felmerül, tudniillik Benji Webbe és zenekara anno kétségtelenül úttörő dolgot hozott létre, amikor ötvözni kezdte a reggae és a dub elemeit a metálos groove-okkal. És nem kell különösebben elfogultnak lenni ahhoz, hogy kijelentsük: a kritikusi kekeckedés velük szemben abszolút alaptalan volt, ugyanis produkciójuk sosem csapott át önismétlésbe. A Big Tings esetében pedig önmagához képest kimondottan nagyot váltott a csapat. 
 

 
Egy technikás zenekar esetében általában aggodalomra ad okot, ha a dalszerkezetek leegyszerűsödnek, akárcsak az, ha a produkció veszít súlyos mivoltából. Márpedig a Big Tings esetében mindkét dolog bekövetkezett, ennek ellenére barátok közt sem mondhatjuk azt, hogy a Skidred veszített volna az erejéből. A helyzet az ugyanis, hogy zenekar sosem írt ennyire slágeres és dalközpontú szerzeményeket, és tette mindezt anélkül, hogy átment volna kommerszbe. 
 
Már a nyitó Big Tings verzéi is átkozottul fogósak, a lemez pedig több hasonló, potenciális koncertkedvencet is rejt. Ilyen pl. a That’s My Jam vagy a Loud And Clear is, melyek a címadó dalhoz hasonlóan sokkal inkább rockos, mintsem metálos hangvételűek. Sőt, ez utóbbi vonalat kizárólag a Reef-frontember, Gary Stringer közreműködésével rögzített Machine képviseli. A lemez egyik legkiemelkedőbb dala a drum’n’bass ritmusokkal operáló Alive, ugyanakkor az album második felére mintha már elfogyott volna a szufla a csapatból, a Saying It Now című akusztikus záródal pedig kimondottan gyenge. Azt azonban ezzel együtt is kijelenthetjük, hogy a Skindred határozottan jó formában van. 
 
Kiadó: Napalm 
 
kirsch
2018.05.29
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.