Muszatics Péter: Bécs, Budapest, Hollywood

Az idei ünnepi könyvhétre jelenteti meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
A kötetben igencsak illusztris társaságot sorakoztat fel a szerző – többek között Lehár Ferenc, Molnár Ferenc, Erich von Stroheim (A víg özvegy, Nászinduló), Ernst Lubitsch (Ninocska, Leni vagy nem lenni) és Billy Wilder (A vád tanúja, Van, aki forrón szereti, Alkony sugárút) alakja elevenedik meg.
Hollywoodot részben a Közép-Európából, az Osztrák–Magyar Monarchiából a huszadik század első felében Amerikába került – a könyv szerint – Bécs barokk eredetű kultúráján nevelkedett alkotók hozták létre, akik tisztában voltak a helyes arányokkal. Az álomgyár az összeomló Európa töredékeit felszippantva, elképesztő élet- és filmtörténetek, váratlan fordulatok során született meg.
 
Muszatics Péter a tágabb történelmi-kulturális keretek ismertetésén túl három művészt – Lehár Ferencet, Erich von Stroheimet és Ernst Lubitschot és A víg özvegy című 1905-ös Lehár-operettet, valamint annak 1925-ös amerikai néma- és 1934-es hangosfilm változatát mutatja be részletesen. Majd a három alkotó és más közép-európai származású művész amerikai filmre gyakorolt hatását elemzi. Ekkor már többek között Kubrickról, Orson Wellesről, Wes Andersonról és Tarantinóról is olvashatunk.
 
Az esszészerűen összeállított kötet borítója szerint talán választ kaphatunk arra kérdésre is, hogy mi a siker, a hatásos történetmesélés titka, amit a legtehetségesebb emigránsok Közép-Európából vittek magukkal Hollywoodba. 
 
2018.06.08
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.