„Odahaza is kerekesszékkel közlekedtem” - Alexandra Lamy

A Szerelembe gurulva című filmben Alexandra Lamy nem mindennapi feladatot kapott. Egy kerekesszékben ülve kellett a világ legellenállhatatlanabb nőjének látszania. A színésznő rendesen megszenvedett azért, hogy emlékezeteset nyújtson Florence szerepében.

46 éves.

 

A volt férje Jean Dujardin, A némafilmes sztárja.

 

Eddig 52 filmben, tévéfilmben és sorozatban volt látható.

Franck Dubosc-szal korábban már szerepeltél együtt egy filmben. Meglepődtél, amikor megtudtad, hogy rendezni készül? 
 
Számomra ez teljesen normálisnak tűnt. Ha valaki már rengeteget színészkedett, valahol természetes, hogy előbb-utóbb kipróbálná magát rendezőként is. A szakmánk velejárója a történetmesélés, bármely területen is dolgozunk, ez az elsődleges feladatunk. Mindig érdekesnek találom, ha egy színész a kamerák mögé áll. Persze számára a filmkészítésben mindig elsődleges helyen áll a színészi munka, de ez természetes, ugyanakkor a színészek számára is izgalmas, hogy pont egy szakmabéli rendezi őket. 
 
Emlékszel az első találkozódra Franck Dubosc-szal? 
 
Csodás volt, ugyanis nem ismertük olyan jól egymást korábbról. Kellemes meglepetés volt, hogy pont engem nézett ki magának. Tudtam Franckról, hogy keményen dolgozik, nagyon sokat vár el magától, és ez rögtön szimpatikussá tette. Rengeteget beszéltünk a munkáról, arról, hogy egy mozgássérültet kell játszanom, és arról, hogy úgy kell alakítanom, hogy tudom az igazságot, de ezt a tudásomat senkivel sem akarom megosztani. Aztán még ott volt a hegedülés, és ami még ennél is nehezebb, a teniszezés kerekesszékben. A teniszmeccs a film kulcsmomentuma, mert Jocelyn akkor esik szerelembe iránta, amikor látja őt a pályán. A nézőnek is valami hasonlót kell éreznie: itt egy nő, aki egy igazi harcos, ő maga az élet. Sokat vitatkoztam Franckkal a testdublőr használatán. Szerettem volna az egészet én magam csinálni, hogy a jelenet tényleg hihető legyen. Számomra ez nagyon fontos volt, ugyanakkor hihetetlen sok munkával járt. 
 
Hogyan gyakoroltál? 
 
A módszerem az volt, hogy odahaza is kerekesszékkel közlekedtem. Azt akartam, hogy az egész reflexszerűen menjen. Aztán rengeteget teniszeztem egy edzővel Dél-Franciaországban. Egy hónapig mindennap két órát edzettem. A régióban lakó korábbi bajnok volt olyan kedves, hogy kölcsönadta nekem a korábbi versenyszékét, hogy abban ülve gyakoroljak, és rengeteg tanáccsal látott el. Aztán Emmanuelle Morch-hoz kerültem, aki a francia olimpiai csapat edzője volt. Elképesztően inspiráló személyiség, nagy öröm volt, hogy tőle tanulhattam. A sok bonyodalom ellenére nagyon örülök, hogy mindezt végigcsinálhattam. 
 
A hegedűvel nehéz dolgod volt? 
 
Egy veterán hegedűművésszel dolgoztam együtt. Gyorsan rá kellett jönnöm, hogy három hónap semmiképp sem lesz elég ahhoz, amit Florence harminc év alatt tanult be. Ráadásul Franck egy kifejezetten összetett darabot választott ki nekem, azt kellett volna eljátszanom. A hegedű sokkal nehezebb, mint a tenisz, még akkor is, ha kerekesszékben kell játszani. Sokkal hálátlanabb feladat, ugyanis egy egészen pici fejlődésért is iszonyatosan sokat kell dolgozni. Egészen apró dolgok elsajátítására voltam csak képes: megfelelően, középen tartottam a vonót… Jobb kézzel pár alap dolog még úgy, ahogy ment, de amint a bal kézre került sor, már minden lehetetlen feladatnak tűnt. Egyszerűen túl sok időbe telt volna ezt begyakorolni. Végül testdublőrrel oldottuk meg a feladatot. 
 
Megváltoztatta valamennyire a színészi játékodat az, hogy végig egy kerekesszékben ültél, vagy teljesen ugyanúgy játszottál, mint máskor? 
 
A szokásosnál sokkal jobban koncentráltam az arcjátékomra. A megfelelő mosoly megtalálása nagyon melós volt, mert azt akartam, hogy amikor Florence mosolyog, akkor valósággal sugározzon róla a boldogság, és pusztán az arca látványával fel tudja kelteni egy férfi figyelmét. Az is komoly feladat volt, hogy megtanuljam a lábamat mozdulatlanul tartani, és elfelejtsem azt, hogy valaha is használtam őket. Nem volt egyszerű. 
Tulu/Hungaricom
2018.06.11
|


Film premierek

Vissza a gyökerekhez

francia vígjáték, 107 perc, 2018

Túl szexi lány

amerikai-kínai vígjáték, 110 perc, 2018

Kutyaparádé

amerikai kalandfilm, 92 perc, 2018

Gotti

amerikai életrajzi dráma, 105 perc, 2017

Az élet napos oldala

svéd vígjáték, 104 perc, 2017
Játék
Az ExperiDance Production célja a legmagasabb szintű művészi szórakoztatás és a forradalmasított magyar tánckultúra népszerűsítése az egész világon.
Filmek a TV-ben
18:25
Hidegfront
francia-orosz thriller, 2016 (feliratos)
18:30
Harmonium
japán filmdráma, 2016 (feliratos)
18:40
Valami Amerika
magyar vígjáték, 2002
18:45
A hálózat csapdájában
amerikai akciófilm, 1996
18:55
Jumanji
amerikai kalandfilm, fantasy, 1995
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.