Kedvenc helyek

Ghost: Prequelle

Megjelenés dátuma: 2018. június 1.
est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (3)
[ metal / pop / rock ] Vajon meddig jutott volna el a KISS, ha Gene Simmons anno a sárkányos patacipőt és a pandamackó-arcfestést bojkottálva farmerben és bőrmellényben áll ki a színpadra? Nem tudjuk, de jó eséllyel kaviár helyett egy ideig sóletkonzervvel töltötte volna fel a hűtőt.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

És vajon mikor futott volna be anno a Ghost, ha annyi időt fordítanak az imázsépítésre, mint a kísértetiesen hasonló zenében utazó Year Of The Goat? (Azaz nem egész tíz percet.) Nos, ezt sem tudhatjuk biztosan, de hogy saját nyomású pólójuk nem lenne ott sem James Hetfield, sem Phil Anselmo ruhatárában, arra mérget vehetünk. Azt tehát leszögezhetjük, hogy a svédek sikerében a kamusátánista, jelmezes körítés nagyon is hozzájárult ahhoz, hogy megtapasztalhatták, milyen érzés tízezrek előtt a színpadon állni a világ minden táján. Ugyanakkor nettó hülyeség lenne azt állítani, hogy a Ghost kizárólag ennek köszönheti sikerét. 
 
Amellett ugyanis, hogy a Mercyful Fate-tel injekciózták be a Blue Öyster Cult-féle retrorockot, nem lehetett nem észrevenni, hogy nem csupán kiváló dalszerzők, de nagyon értenek a sötét atmoszféra megteremtéséhez is. Sokak szerint a debütáló Opus Eponymous volt meghatározó lemezük, ám a Prequelle legalább ennyire fontos darabja a diszkográfiának. Tudniillik Tobias Forge frontember (jelenlegi álnevén Cardinal Copia) tavaly összebalhézott korábbi zenésztársaival, így az új lemezt már merőben új hangszeres szekcióval vette fel. (Hogy kiket takarnak a maszkok, az csak a legbelsőbb körök számára nem rejtély.) 
 
Egyrészről a vérfrissítés érződik az anyagon, másrészről a Prequelle tökéletesen passzol az eddigi életműbe. Ugyanakkor a popos dallamok és a progresszivitás kontrasztja minden eddiginél élesebb az albumon: a Witch Image, a Rats vagy a minimálklipes Dance Macabre pl. akkora slágerek, hogy a Budapest TV legprofibb szürkeállomány-gyilkosai sem tudnák kitörölni őket az ember agyából. 
 

 
A dalok fele ezzel szemben a súlyosabb, komplexebb vonalat erősíti, mellyel kapcsolatban Forge némileg átesett a ló túloldalára. Egy 50 perces lemezen két terjengős, instrumentális szám barátok közt is indokolatlan. És ha már utóbbi jelzőnél tartunk: a szokásos, notórius popfeldolgozás sem maradhatott el, ezúttal a Pet Shop Boys It’s a Sinje volt az, melyhez a csapat képtelen volt bármit is hozzátenni. Ez utóbbiakat leszámítva azonban a Prequelle jóval több mint korrekt anyag. 
 
Kiadó: Loma Vista 
kirsch
2018.06.15
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.