Szabadtéri kiállítás nyílt az ötvenéves Szegedi Ifjúsági Napokról

A legnagyobb múltú hazai fesztivál, az idén ötvenéves Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) történetét bemutató szabadtéri kiállítás nyílt a csongrádi megyeszékhely központjában.
A fél évszázadot bemutató 12 tablót a fesztivál egykori legendás helyszínén, a Stefánián állították föl. Az interaktív kiállítás érdekessége, hogy a plakátokon elhelyezett QR kód segítségével az adott korszak legjellemzőbb zenéi is meghallgathatók. 
 
A Szegedi Ifjúsági Napokat először 1968-ban, egy évvel a legendás woodstocki fesztivál előtt szervezték meg. A rendezvény szervesen kapcsolódott a szegedi nyár kulturális eseményeihez, a Szabadtéri Játékokhoz és a nemzetközi néptáncfesztiválhoz. A SZIN első korszaka 1990-ig tartott, a bő két évtized alatt, a fesztivál fellépői között szerepelt a hazai könnyűzene szinte minden fontos együttese, köztük olyanok is, melyek máshol csak nehezen kaptak fellépési lehetőséget. 
 
1990-től 2002-ig Szurdi Zsolt és a Városi Rock Klub csapata szervezte a fesztivált különböző helyszíneken. 2003-ban az önkormányzat és a Szegedi Ifjúsági Ház vette át a rendezést: a SZIN új helyszínre, az Újszegedi Partfürdőre költözött, időpontja pedig a nyár közepéről átkerült augusztus végére, így az elmúlt másfél évtizedben a nyári fesztiválszezon zárórendezvényévé vált. 
 
A SZIN-t idén augusztus 22. és 26. között rendezik meg olyan fellépőkkel, mint a Pet Shop Boys, Sean Paul vagy Jess Glynne. 
 
(MTI) 
2018.06.19
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.