Kedvenc helyek

Christina Aguilera: Liberation

Megjelenés dátuma: 2018. június 15.
est.hu:
6/10
|
olvasói
(0)
[ pop ] Volt idő, amikor a kritikusok előszeretettel vontak párhuzamot Christina Aguilera és Britney Spears munkássága között. Míg ezek jó 15-20 éve megállták helyüket, ma már semminemű létjogosultságuk nincsen.
Míg Britney ugyanis hűen kitartott a minden felszínes igényt kiszolgáló popzenei szuperszemét – avagy a gigaköltségvetésű, vérprofi semmitmondás – mellett, addig Christina idővel elkezdett lavírozni a futószalagos mirelitprodukciók és a valódi tartalommal bíró, minden ízében organikus pop között. És végül megkockáztathatjuk, hogy Linda Perry dalszerzői munkássága mellett egy ideje már ez utóbbi felé kezdett elbillenni a mérleg. Mikor pedig kijött az Acceleration provokatív(nak szánt) klipje, melyben az énekesnő smink nélkül látható (Jesszus, hol a pánikszoba kulcsa?!), egyesek már egyenesen punkos attitűdről kezdtek el beszélni. Nos, ez utóbbi valójában azzal vetekedett, mint amikor 19 éves csajok betárazzák a vodka-narancsot, és H&M-es Ramones-pólóban indulnak el a Balaton Soundra.  
 
A Liberation teljes anyagának ismeretében felszólíthatjuk a lakosságot: mindenki nyugodjon le, Christina Aguilera nem ment át Nancy Sprungenbe, de még Marilyn Mansonba sem. Az új lemez pontosan ugyanazt tartogatja, mint az énekesnő utolsó néhány kiadványa: alapvetően r’n’b-s hangzású, többségében jól megkomponált szerzeményeket, melyek néhol a rock határait súrolják, néhol pedig bárgyú, hiphop-slágerpopba csapnak át, ám Nicki Minaj-os mélypontokat sohasem ostromolnak. 
 

 
A producerek és dalszerzők listáját ezúttal is Háború és béke vastagságú kötetben lehetne összefoglalni, ellenben Linda Perry nem szerepel köztük. Helyette itt van viszont Kanye West, ám ez a fajta csere sem lett katasztrofális kimenetelű. A Maria című zongorás minimáldal – melyben West keze is benne volt – kifejezetten pofásra sikeredett, akárcsak a meglepően nyers Sick Of Sittin’, vagy a Demi Lovato közreműködésével rögzített Fall In Line. Utóbbi mellesleg talán a lemez csúcspontja, mely a Like I Do-, Acceleration-kaliberű, Instagram-jugendet megcélzó sekélyes borzalmakat is képes feledtetni. 
 
Szó sincs tehát arról, hogy Christina Aguilera beintett volna a popbiznisz sötét oldalának, de új lemeze összességében több értékelhető, mint lesújtó momentumot tartogat. 
 
Kiadó: RCA 
Trooper
2018.06.22
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.