„Hat héten át napi tizennégy órát hánykolódtunk a tengeren” - Baltasar Kormákur

A Cápa, de legalábbis a Waterworld óta tudjuk, hogy a nyílt tengeri forgatás Hollywood rémálmának számít, ám az izlandi Baltasar Kormákur szereti a kihívásokat. Igaz történeten alapuló filmjét, a Sodródást nagyrészt nyílt vízen forgatta, dacolva az időjárás viszontagságaival.

52 éves.

 

A Csempészek volt az első hollywoodi sikerfilmje.

 

„Az, hogy Izlandon születtem, nem jelenti azt, hogy egy életen át erről a 300 000 emberről akarok mesélni”.

A filmjeidben a víznek és a tengernek már régóta komoly szerepe van… 
 
Gyakorlatilag a tengeren nőttem fel Izlandon, mindig is fontos volt számomra a víz közelsége. Odahaza a házam kertje is a tengerparton található. Gyerekkoromban telente imádtam a jéghegyeken ugrálni, ami édesanyámat nem tette kimondottan boldoggá. (nevet) Még szobafogságot is kaptam érte. Nagyon féltett, hogy beleeshetek a vízbe. Amikor 13 éves lettem, a szüleim vettek egy vitorlást, és mellettük annyira beletanultam a dologba, hogy elkezdtem versenyeken indulni. Minden nyáron vitorláztam, egészen addig, amíg el nem kezdtem a színházi suliba járni.  
 
A legtöbb filmrendező ódzkodik attól, hogy a nyílt tengeren forgasson, de te ezt teljesen másképp gondolod. 
 
Már a Dermesztő mélység című izlandi filmemet is a nyílt tengeren forgattam, ami egy férfiról szólt, aki a leghosszabb ideig élte túl, hogy beleesett az Északi-tengerbe Izland partjainál. Én voltam az, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a Sodródást a nyílt tengeren forgassuk. Hat héten át napi tizennégy órát hánykolódtunk a tengeren, de megérte. Ezzel a módszerrel a környezet nagyon realisztikussá válik, ami a színészek játékára is hatással van. Lemezteleníti őket. Ha az óceán dobálja a hajódat, nem kell megjátszanod magad. Ahogy az Everest esetében is csináltam, elvittem a színészeimet a végsőkig, de anélkül, hogy valódi veszélybe sodortam volna őket. 
 
Elmondanád, hogy miért Shailene Woodley-t választottad Tami Oldham szerepére? 
 
Shailene testesíti meg számomra az amerikai nyugati part energiáit. Imádja a természetet, egy igazi szabad szellemű lány. Ő nem egy hollywoodi nyugati lány, hanem inkább egy San Diegó-i nyugati csaj. Nagyon nyílt és igazi. Olyasvalakire volt szükségem, aki kiváló karakterszínész. Elképesztő, hogy milyen autentikusan képes az érzelmek visszaadására, ráadásul egy kicsit még hasonlít is a valódi Tamira. 
 
Hogyan birkóztatok meg a tengeren az időjárással? Úgy tudom, kétórányira a parttól forgattatok. Sok napot veszítettetek a rossz idő miatt? 
 
Már az elején felkészítettem a stábot, hogy nagyon rugalmasnak kell lennünk. Készen kell állnunk arra, hogy az adott időjárástól függően azt a jelenetet forgassuk, ami annak az időjárásnak éppen megfelel. A színészeknek is készen kellett állniuk, ugyanis nem mindig tudhatták, melyik jelenet következik majd. Persze némileg megkönnyítette a dolgot, hogy összesen két színészünk volt, akik mindig a közelünkben voltak. Logisztikailag nehéz volt megtervezni, hogy minden felszerelésünk folyton készenlétben álljon. A stúdió nem is akarta elhinni, hogy időben végeztünk a felvételekkel. 
 
Veszítettetek el felszerelést? 
 
Igen, kamerákat. És a napszemüvegem is odaveszett. (nevet) 
 
Találkoztál a valódi Tami Oldhammel? 
 
Először csak Skype-on beszélgettünk. Izlandon voltam, neki családi ügyei voltak, szóval eleinte csak Skype-on tartottuk a kapcsolatot, és csak később találkoztunk személyesen. Hasznos volt, hogy rendelkezésünkre állt és támogatta a filmünket. Eleinte főleg rajzokat küldözgetett arról, hogy mit hogyan csinált a hajón, mert voltak dolgok, amiket a könyvét olvasva nem teljesen értettem. Miután rájött, hogy a filmben az ő valódi énjét kívánom megmutatni, teljes mértékben a produkció mellé állt. 
 
Tulu/Freeman Film
2018.07.02
|
(19 kép)


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
21:00
Anya, lánya, unokája
amerikai vígjáték, 2007
21:00
Ágyúgolyó futam
amerikai akcióvígjáték, 1981
21:00
Szellemirtók
amerikai sci-fi vígjáték, 2016
21:00
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
21:00
Nora Roberts: Holdfogyatkozás
amerikai-kanadai fantasy, 2007
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.