„Hat héten át napi tizennégy órát hánykolódtunk a tengeren” - Baltasar Kormákur

A Cápa, de legalábbis a Waterworld óta tudjuk, hogy a nyílt tengeri forgatás Hollywood rémálmának számít, ám az izlandi Baltasar Kormákur szereti a kihívásokat. Igaz történeten alapuló filmjét, a Sodródást nagyrészt nyílt vízen forgatta, dacolva az időjárás viszontagságaival.

52 éves.

 

A Csempészek volt az első hollywoodi sikerfilmje.

 

„Az, hogy Izlandon születtem, nem jelenti azt, hogy egy életen át erről a 300 000 emberről akarok mesélni”.

A filmjeidben a víznek és a tengernek már régóta komoly szerepe van… 
 
Gyakorlatilag a tengeren nőttem fel Izlandon, mindig is fontos volt számomra a víz közelsége. Odahaza a házam kertje is a tengerparton található. Gyerekkoromban telente imádtam a jéghegyeken ugrálni, ami édesanyámat nem tette kimondottan boldoggá. (nevet) Még szobafogságot is kaptam érte. Nagyon féltett, hogy beleeshetek a vízbe. Amikor 13 éves lettem, a szüleim vettek egy vitorlást, és mellettük annyira beletanultam a dologba, hogy elkezdtem versenyeken indulni. Minden nyáron vitorláztam, egészen addig, amíg el nem kezdtem a színházi suliba járni.  
 
A legtöbb filmrendező ódzkodik attól, hogy a nyílt tengeren forgasson, de te ezt teljesen másképp gondolod. 
 
Már a Dermesztő mélység című izlandi filmemet is a nyílt tengeren forgattam, ami egy férfiról szólt, aki a leghosszabb ideig élte túl, hogy beleesett az Északi-tengerbe Izland partjainál. Én voltam az, aki ragaszkodott ahhoz, hogy a Sodródást a nyílt tengeren forgassuk. Hat héten át napi tizennégy órát hánykolódtunk a tengeren, de megérte. Ezzel a módszerrel a környezet nagyon realisztikussá válik, ami a színészek játékára is hatással van. Lemezteleníti őket. Ha az óceán dobálja a hajódat, nem kell megjátszanod magad. Ahogy az Everest esetében is csináltam, elvittem a színészeimet a végsőkig, de anélkül, hogy valódi veszélybe sodortam volna őket. 
 
Elmondanád, hogy miért Shailene Woodley-t választottad Tami Oldham szerepére? 
 
Shailene testesíti meg számomra az amerikai nyugati part energiáit. Imádja a természetet, egy igazi szabad szellemű lány. Ő nem egy hollywoodi nyugati lány, hanem inkább egy San Diegó-i nyugati csaj. Nagyon nyílt és igazi. Olyasvalakire volt szükségem, aki kiváló karakterszínész. Elképesztő, hogy milyen autentikusan képes az érzelmek visszaadására, ráadásul egy kicsit még hasonlít is a valódi Tamira. 
 
Hogyan birkóztatok meg a tengeren az időjárással? Úgy tudom, kétórányira a parttól forgattatok. Sok napot veszítettetek a rossz idő miatt? 
 
Már az elején felkészítettem a stábot, hogy nagyon rugalmasnak kell lennünk. Készen kell állnunk arra, hogy az adott időjárástól függően azt a jelenetet forgassuk, ami annak az időjárásnak éppen megfelel. A színészeknek is készen kellett állniuk, ugyanis nem mindig tudhatták, melyik jelenet következik majd. Persze némileg megkönnyítette a dolgot, hogy összesen két színészünk volt, akik mindig a közelünkben voltak. Logisztikailag nehéz volt megtervezni, hogy minden felszerelésünk folyton készenlétben álljon. A stúdió nem is akarta elhinni, hogy időben végeztünk a felvételekkel. 
 
Veszítettetek el felszerelést? 
 
Igen, kamerákat. És a napszemüvegem is odaveszett. (nevet) 
 
Találkoztál a valódi Tami Oldhammel? 
 
Először csak Skype-on beszélgettünk. Izlandon voltam, neki családi ügyei voltak, szóval eleinte csak Skype-on tartottuk a kapcsolatot, és csak később találkoztunk személyesen. Hasznos volt, hogy rendelkezésünkre állt és támogatta a filmünket. Eleinte főleg rajzokat küldözgetett arról, hogy mit hogyan csinált a hajón, mert voltak dolgok, amiket a könyvét olvasva nem teljesen értettem. Miután rájött, hogy a filmben az ő valódi énjét kívánom megmutatni, teljes mértékben a produkció mellé állt. 
 
Tulu/Freeman Film
2018.07.02
|
(19 kép)


Film premierek

Üveg

amerikai akcióthriller, 129 perc, 2019

Tű, cérna, szerelem

francia-indiai filmdráma, 99 perc, 2018

Kurszk

belga-luxemburgi filmdráma, 117 perc, 2018

Az átkelés madarai

dán-kolumbiai-mexikói gengszterfilm, 125 perc, 2018
Játék
Ez az új, kosztümös történelmi dráma a karizmatikus Stuart Mária viharos életének krónikája.
Filmek a TV-ben
18:10
Elveszve az Amazonasnál
német film, 2013
18:20
Jackie Chan: A botcsinálta gengszter
hongkongi akcióvígjáték, 1989
18:20
Hulk
amerikai akciófilm, 2003
18:45
A Pusztító
amerikai akciófilm, 1993
18:45
Mennydörgés
hongkongi akciófilm, 1995
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.