Balaton-környéki helyek régen és most

II. – Szigligeti Alkotóház
A Balaton északi partján lévő birtok alighanem sokat tudna mesélni az elmúlt csaknem 70 évről, de még akár az azt megelőző évszázadokról is.
A legismertebb írók és költők használták ki adottságait munkára és pihenésre, barátokkal és a családdal való időtöltésre. Az alkotóház még ma is áll, és bár az utóbbi években felújították és korszerűsítették, a korábbi hangulatát nem veszítette el, és kapuja ma is nyitva áll a vendégek előtt.

Története
Szigligetet csaknem 400 évig a Tóthi Lengyel és a Puteani családok birtokolták. A klasszicista stílusban épült, ekkor még földszintes nemesi kúriát báró Puteani József építtette a szabadságharc előtti években. Ebből két boltozatos szoba ma is azonosítható.

A birtok jelenlegi formáját 1912 után nyerte el, mikor Puteani Géza vagyonát elherdálva kénytelen volt megválni a helytől, ekkor került az Esterházy család kezébe.  Bölöni György Kossuth-díjas író, publicista 1952-ben indítványozta az irodalmi alkotóház létrehozását a kúria épületében, ami a rendszerváltásig a Népköztársaság Művészeti Alapja kezelésében működött, jelenleg a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdona.

Kik dolgoztak az Alkotóházban?
Az első vendégek még nyári tábor-jelleggel laktak az épületben. Szigorú napirendet követtek, és az ott elkészült irodalmi munkáik másolatát távozáskor le kellett adniuk. Később lazult a rendszer, és a hatvanas évektől már inkább kellemes, alkotással egybekötött pihenés céljából érkeztek ide. Több feljegyzés is tanúskodik arról a hangulatról, amit az írógép kattogása, a cigarettafüst, a pingpong labda pattogása, a közös helyiségben lévő rádió, tévé és a vázába állított szegfű biztosított. Ezekben az években fontos ismeretségek és barátságok szövődtek az SZOT-beutalóval érkező írók között.


Sok visszatérő vendég volt a Kádár-korszakban. Az itt pihenő írók, költők és műfordítók a közös nyaralások során gyűjtöttek ihletet munkájukhoz. Örkény István, Szabó Magda, Kertész Imre, Lázár Ervin, Zelk Zoltán, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes, Németh László, Nagy László, Pilinszky János, Fekete István, Kassák Lajos, Weöres Sándor, Déry Tibor, Esterházy Péter, Lázár Ervin, Göncz Árpád, Bacsó Péter és még biztosan lehetne sorolni az ismert művészeket, akiknek közkedvelt helye volt a Szigligeti Alkotóház. A hetvenes évektől már festők, szobrászok, zeneszerzők és fotósok is megfordultak a kúriában.


A kastély mai működése
Az alkotóház napjainkban is működik, jelentős szerepet tölt be a magyar kulturális életben. Irodalmi táborokat szerveznek, és ma is sok alkotó látogat ide nyaranta.


Érdekesség
A szovjet csapatok közeledésekor menekülni kellett a kastélyból, ezért az értékes holmikat – bútorokat, Esterházy Pál kardját, aranyláncát és serlegeit – befalazták. Ezek jóval később egy csőtörés miatti falbontás során előkerültek.
2018.07.11
|
(9 kép)


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.