Régi-új szerelmünk, az egres

Köszméte, piszke, biszke, pöszméte, avagy egres. Akármilyen névvel is illetjük, ugyanarról a félig áttetsző, imádnivalóan savanykás gyümölcsről van szó, ami az elmúlt években újra aranykorát éli.

Tudtad?

 

Nemcsak összetéveszthetetlen, savanykás íze miatt imádjuk az egrest, hanem azért is, mert sok vitamint, de nagyon kevés kalóriát tartalmaz, tehát diétához tökéletes! Az egresből készült tea pedig gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatású.

A jókedv nem csak a napi teendőiden, vagy az aktuális időjáráson múlik. Dobd fel a hangulatodat a nyár egyik megunhatatlan, kedvenc gyümölcsével! Az egres ugyanis nem csak frissen fogyasztva kiváló. Az ínyencek édes és sós fogásokhoz egyaránt imádják, és a házi konyha önjelölt séfjei is könnyen varázsolhatnak percek alatt vendégváró desszerteket és felejthetetlen ebédeket az egres segítségével. Mutatjuk a legtutibb recepteket! 
 
Kedvenc egreses receptjeink a hét minden napjára 
 
Egreses lepény a duzzogós hétfőkre 
 
Nehezen indul a hét? Rázd fel magad egy különleges, de annál egyszerűbben elkészíthető lepénnyel. Turmixolj tejszínnel és joghurttal spenótot és egrespépet, adj hozzá friss metélőhagymát, és sózd, borsozd ízlésed szerint, majd liszttel és olajjal sűrűsítsd be kis lángon a végeredményt! Amíg a töltelék hűl, dobj össze egy alap kenyértésztát, és süsd ki tortaformában! Mikor kész, kend meg a krémmel, reszelj a tetejére sajtot, majd öntsd le besamelmártással, és mehet is 15 percre a sütőbe! 
 
Muffin egresből a napsütötte keddekre 
 
Ha már olyan jól indult a hétfő, kedden se hagyd magukra az ízlelőbimbóidat: az alap muffintésztába préselj egrest, és úgy süsd ki! A zöldes muffin egy pillanat alatt a kedvenced lesz, de nemcsak azért, mert ez sokkal egészségesebb finomság, mint a csokoládés társai, hanem, mert az íze is fergeteges! 
 
Zöldturmix egressel – a nevetős szerdákhoz 
 
Manapság szinte kötelező fittnek lenni, és egyre többen térnek át az egészséges táplálkozásra. Szóval itt az ideje, hogy lecseréld a szerda reggeli kávédat valami sokkal jobb dologra: dobj a turmixgépbe apróra vágott uborkát, spenótot, zöldalmát, kivit és egy jó nagy marék egrest, és tegyél hozzá egy fél pohár vizet! Keverd-kavard, és kész is az „energiaital”, amiért mindenki irigyelni fog! 
 
Egres mint köret – a csütörtöki rohanáshoz 
 
Tisztában vagyunk vele, hogy a hét közepére már merülnek az energiatartalékok, ezért csütörtökre valami nagyon egyszerűt találtunk ki neked: grillezz halat, köretnek pedig turbózz fel egy nagy marék egrest! Fogyaszthatod frissen, mindenféle sallang nélkül, de akár krumplival keverve pépesítheted is! 
 
Egresdzsem – az izgalmas péntekekre 
 
Tudtad, hogy akár fél óra alatt készíthetsz friss lekvárt? Próbáld ki a varázserődet mondjuk pénteken, és dobj össze reggelire vagy uzsonnára egy kis egresdzsemet! Mosd meg jól a gyümölcsöt, nyomd össze egy lábosban krumplinyomóval, adj hozzá ízlés szerint cukrot vagy mézet, majd keverj hozzá zselésítőt, és főzd össze, míg be nem sűrűsödik! Gondoltad volna, hogy ennyi az egész? 
 
Vendégváró egresfalatok – a szombati bulihoz 
 
Akár kekszre, tésztakosárkára, apró cupcake-re, netán babapiskótára kensz mascarpone sajtot, és díszíted egressel, tuti, hogy mind a tíz ujjukat megnyalják majd a vendégeid! 
 
Egres frissen – a vasárnapi relaxhoz 
 
Vasárnap már csak két dolgod maradt! Pihend ki a hetet, és lepd meg magad valami finomsággal. Moss meg egy nagy tál egrest, és edd meg, csak úgy, nyersen, ahogy a természet adta!  
 
 
 
Kurcz Orsi
2018.07.23
|


Játék
A „dobok szamurájai” már Magyarországon is visszatérő vendégeknek számítanak, és ezúttal négy koncertet is adnak Budapesten.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.