Kékszalag - A Balaton ünnepe

Balatonfüred, Kikötő, július 18 - 20.
Minden évben megrendezik a Balaton ünnepének számító Kékszalag vitorlásversenyt, melynek neve napjainkban már fogalommá vált. Idén július 18-án kezdődik, és 20-án reggel ér véget.
Mi is a Kékszalag?

A Kékszalag a Balaton és a vitorlázás legkiemelkedőbb ünnepe, egy olyan, hagyományokkal egybekötött sportverseny, amit minden évben megrendez a Magyar Vitorlás Szövetség. A megközelítőleg 150 km hosszú távot a versenyzők úgy teszik meg, hogy az ellenőrzőpontokat érintve a lehető leggyorsabban érjenek célba. A verseny ideje napokig is elhúzódhat, de a leggyorsabbak általában bőven 24 órán belül teljesítik a távot. Ez persze nem jelenti azt, hogy a többiek nem jó vitorlások, de valaki kifejezetten a győzelemre játszik, valaki pedig egy nagy kalandot lát a versenyben.


Mióta létezik a Kékszalag verseny?

Első alkalommal 1934-ben rendezte meg a balatonfüredi Yacht Club, és az kezdetekben kétévente került sor a vitorlásversenyre. A háború idején elmaradtak a versenyek, de 1947-ben újraéledt, 2001 óta pedig már éves rendszerességgel rendezik meg.


Kik lesznek a győztesek?

Mindenki győztes, aki elindul, és a részvétel a fontos… Közhelynek tűnik, de erre a sportra kimondottan igaz ez a két mondás, hiszen egy olyan versenyen vesznek részt az indulók, ahol akár 48 órán keresztül ébernek kell lenni, és meg kell küzdeni a Balatonon kialakuló időjárási viszonyokkal. Természetesen, mint minden sportban, itt is hirdetnek valódi győztest, a hajók kategóriái alapján díjazzák a célba érőket, így a lassabb vitorlásoknak is bőven van esélyük elnyerni az aranyérmet saját súlycsoportjukban.

Egy biztos: mindenki gazdagodik az élménnyel, aki a Kékszalag idején a Balatonhoz látogat, hiszen a parton is számos program közül lehet válogatni, és a több száz vitorlás hajó látványa a Balaton vizén felemelő látványt nyújt.

Rekordok a Kékszalagon

A Nemere névre hallgató 75-ös cirkáló 1955-ben mindössze 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot, ezt a rekordot egészen 2012-ig senkinek sem sikerült megdöntenie. Ekkor a Fifty-fifty nevű katamarán túlszárnyalta, majd két évvel később megdöntötte saját rekordját, és 7 óra 13 perces időt futott. A Nemerét néhány éve felújították, és a mai napig versenyez Nemere II. névvel.

A legtöbb versenyt Litkey Farkas nyerte. Ő összesen 12 alkalommal lett a legsikeresebb kormányos.

2018 a rekordok éve

Számos rekordot hozott a vitorlázásban a tavalyi év:

681 induló
700 ezer tévénéző
150 ezer látogató
1600 résztvevő


2019.06.14
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.