Kedvenc helyek

A Kismarton trió nyáresti hangversenye – Beethoven bűvöletében

[ classical ]
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, augusztus 3. 18:00
Beethoven részére 1817-ben a londoni Broadwood zongoragyár egy zongorát küldött, amelyet a zeneszerző élete végéig használt. Halála után egy bécsi műkereskedő jóvoltából került Liszt Ferenc tulajdonába. Ő adományozta 1874-ben a Nemzeti Múzeumnak az ereklyének tekintett hangszert más, általa nagyra becsült tárgyaival együtt.
A Kismarton Trió (Ian Jessee – hegedű, Polónyi István – brácsa, Susan Lamb Cook – cselló, hegedűn közreműködik Szefcsik Zsolt) nyáresti koncertjén nem csak ez a különleges zongora lesz a segítségünkre, hogy megemlékezzünk a klasszicizmus egyik méltán nagyra becsült zeneszerzőjéről, hanem a koncerten elhangzó zeneművek is, amelyek valamilyen módon kötődnek hozzá.

A koncerten felcsendülő, a szerenád hagyományait követő első mű Beethoven egyik korai alkotása, az Esz-dúr trió (op. 3.), amely meghozta számára a nemzetközi elismerést. Az Orbán György kompozíciójának (Rasumoffsky ciklus: Albumlapok Rasumoffsky grófnak) címében szereplő Rasumoffsky gróf pedig Beethoven mecénása volt, amíg nagykövetként Bécsben teljesített szolgálatot. Az est során elhangzik még Dohnányi Ernő: Szerenád vonóstrióra (op. 10.) című műve.   

A koncert előtt hangolódásként a Magyar Nemzeti Múzeum barokk és reformkori termeit érintő tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, amelynek során többek között Esterházy Fényes Miklós barytonjának és Mozart klavikordjának múltjáról hallhatnak történeteket, emellett Beethoven zongoráját is megcsodálhatják. A tárlatvezetés 17:30-kor indul a Rotundából. (Jegyárak: felnőtt 1000 Ft; nyugdíjas/diák 500 Ft.) 
 
2018.07.25
|


Játék
„Létezik-e a döntés szabadsága, ha éhes a húgod? Hogyan sminkel egy hajléktalan? Milyen az íze a készenlétis bakancsának? A szivargyújtó okozta sebhely örökre megmarad-e nemi erőszak esetén?”
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.