Mindenki másképp csinálja… - Lecsó

Jelen esetben nem másra, hanem az ország kedvenc nyári ebédjére, a lecsóra gondolunk, amire sokszorosan igaz a mondás, miszerint ahány ház, annyi szokás, vagy esetünkben éppen annyi lecsó. Összeszedtük és kipróbáltuk a földgolyó legtutibb lecsóit, a rangsorolást azonban nem vállaljuk, mindegyik túl jó volt! Mutatjuk a felhozatalt!

Lecsófesztiválok:

 

Az ínyencek már évek óta fesztiválokkal is hódolnak a favoritjuk előtt: minden évben kora ősszel Székesfehérváron, immáron hetedik éve pedig nyár vége felé Esztáron és Gyömrőn is megrendezik a lecsófesztivált!

Bár alapvetően hungarikumnak tartjuk a lecsót, nem árt tudni, hogy ez egy balkáni eredetű étel: így nem csoda, hogy Közép- és Kelet-Európa-szerte szinte minden nemzetnek, minden népnek megvan a maga lecsója. Ahogy házról házra járunk kóstolni, hatalmas különbségeket lehet felfedezni. Pár összetevő azonban mindegyikben ott figyel, hiszen ez teszi a lecsót lecsóvá: 
 
• ropogós paprika: főképp édeset használj, de dobj bele egy-két bogyiszlói erőset is! 
 
• friss, leves óriásparadicsom: minél lédúsabb, minél zamatosabb, minél inkább konyhakerti, annál jobb! 
 
• vöröshagyma: hungarikum, nem kell magyaráznunk! 
 
És amitől magyaros lesz a lecsó:
 
• fűszerek: a magyar ételek „szentháromsága”: só, bors és pirospaprika, szigorúan a főzés végefelé
 
• füstölt szalonna: ez az íz szerintünk egyik magyar fogásból sem maradhat ki! 
 
• lecsókolbász: a szocializmus kétforintos kolbásza, elengedhetetlen a lecsó feelinghez! 
 
A galaxis legjobb lecsói 
 
Tarhonyás, rizses, tojásos, gombás, zöldbabos lecsó? Igen, ez mind ugyanaz az étel, vagy mégsem? Eddig balkáni, illetve magyar fogásként utaltunk a lecsóra, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének ennek a nyári ebédnek távolabbi ikrei is a világban. Íme, a kedvenceink: 
 
Dzsuvecs – a szerb  
 
Kolbász helyett tarjaszeletek és padlizsán teszi különlegessé, na meg az, hogy ezt a lecsót nem főzni, hanem tepsiben sütni kell. 
 
Krumplis-tarhonyás lecsó – az alföldi  
 
Itt a klasszikus rizs helyett főtt krumpli és tarhonya dúsítja fel az alap zöldségragut. A krumplit és a tésztát viszont csak a művelet végén főzzük hozzá a lecsóhoz, nehogy túlságosan pép állagúra melegedjenek. 
 
Gombás lecsó – a balatoni 
 
A balatoni régióban húsos helyett a vega lecsót részesítik előnyben, így itt virslipótlékként gomba kerül a zöldségek közé. 
 
Menemen – a török  
 
A török lecsó a keleti fűszerektől és a tükörtojástól lesz mennyeien ízletes! 
 
Shakshuka – a közel-keleti  
 
A Közel-Keleten a sokakat megosztó korianderrel, római köménnyel, chilivel, petrezselyemmel és citrommal dobják fel a lecsót, mindezt ráadásul tojásos pirítóssal tálalják. 
 
Peperonata – az olasz  
 
Nem csalódtunk, talán az olasz lecsó a legkülönlegesebb: egyes tartományokban olaszoktól nem meglepő módon tésztával, de a legtöbb helyen bazsalikommal, fehérborral, ecettel és avokádóval készítik. 
 
Ratatouille – a francia  
 
A mi kedvencünk mégis a franciák lecsóvariációja lett: a provence-i recept karikára vágja, megpirítja és a tepsiben sorba rendezi a cukkinit, padlizsánt és paradicsomot, majd rengeteg friss zöldfűszerrel összesüti. 
Kurcz Orsi
2018.08.03
|


Játék
Az emlősszakértő Davis (Dwayne Johnson) különleges és szoros kapcsolatot alakított ki George-dzsal, a hihetetlenül intelligens ezüsthátú gorillával, amit egészen kölyökkora óta gondoz.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.