„…állja meg a helyét önálló filmként is, ne csak az előző mozi folytatásaként” - Antoine Fuqua

Kevés veterán akciórendező dolgozik a hollywoodi A-ligában, de Antoine Fuqua kétségtelenül ilyen fickó. A rendező ráadásul a Kiképzés óta alkot kiváló párost Denzel Washingtonnal. Ezúttal A védelmező folytatása kedvéért kötötték össze a képességeiket.
Ugye, jól tudom, hogy A védelmező forgatásakor még szó sem esett folytatásról? 
 
Denzellel csakis arra koncentráltunk, hogy a lehető legjobb filmet készítsük el együtt, aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle. A néző választ. 
 
Választottak is, a film sikeres lett, de még így sem volt egyértelmű a folytatás… 
 
Az első film óta az emberek gyakran megállítottak, és azt kérdezték tőlem, hogy mikor jöhet A védelmező 2. Nagyon megkedvelték McCall figuráját, és szerették volna jobban megismerni őt. Tetszett nekik a sztori misztikuma, az akciójelenetek és persze Denzel a főszerepben. Számomra McCall egy sötét angyal, aki időnként leereszkedik, és igazságot szolgáltat azoknak, akik megérdemlik. 
 
Denzel Washington híres arról, hogy eddig nem készített folytatást egyik filmjéhez sem. Mivel tudtad rávenni, hogy most kivételt tegyen? 
 
Denzelt mindig az újdonság csábítja, semmi kedve ahhoz, hogy ugyanazokat a köröket fussa újra. Az volt a feltétele, hogy a második rész erős és újszerű legyen, izgalmas és kiszámíthatatlan, valamint állja meg a helyét önálló filmként is, ne csak az előző mozi folytatásaként. 
 
Te sem épp a folytatásaidról vagy híres… 
 
Még egyet sem csináltam korábban, ezért fontos volt, hogy Richard Wenk olyan forgatókönyvet tett le az asztalra, amiben a főszereplő hű maradt ahhoz, amilyennek az első filmben megismerhettük, ugyanakkor a fejlődés útjára is lépett. Ez tette elég érdekessé a projektet ahhoz, hogy Denzel és én is visszatérjünk. 
 
Hová lehetett az első rész nyers akciójeleneteit tovább fokozni? 
 
McCall ezúttal szembekerül egy titokzatos árnyékszervezettel, a Pápákkal, melynek tagjai maguk is extrém erőszakban utaznak. Ezért fontos volt számomra, hogy az akciójeleneteket olyan közel vigyem a nézőkhöz, amennyire csak lehet, anélkül, hogy valóban a bunyó közepébe dobnám őket. A legtöbbünk teste extrém helyzetben úgy reagál, hogy sokkot kapunk, és a testünk leblokkol a pániktól. Ezeket a fickókat azonban más fából faragták. Az ő szívverésük egy ilyen helyzetben lelassul, mindent tisztán látnak maguk körül és végig tudják követni, hogy milyen veszélyek fenyegethetik őket. Innen ered A védelmező speciális látásmódja, amit a második filmben is használtunk. 
 
És hogy jött a képbe a hurrikán? 
 
Amikor először olvastam róla a forgatókönyvben, az volt az első kérdésem, hogy „Komolyan? Hogy a fenébe fogjuk ezt megcsinálni?”. Szóval kiadtam a srácoknak, hogy akkor most hurrikánt fogunk csinálni, ezért lefoglaltunk egy várost Massachusettsben, ahol minden autó és ház tetejét teleraktuk törmelékkel és szeméttel, és persze gondoskodtunk róla, hogy a szélben mindenütt törmelék repüljön. Természetesen rengeteg számítógépes effektust is használtunk, de nagyon sok mindent ott helyben, a kamerák előtt tudtunk megvalósítani. Óriási kihívás volt. 
 
Már sokszor dolgoztál együtt Denzel Washingtonnal. Szerinted mi a titka? 
 
A legnagyobb erőssége talán az, hogy képes mindenkit magával húzni a teljesítményével. Lenyűgöz, amikor nézhetem őt munka közben, mert mindig arra törekszik, hogy jobb legyen. Azt gondolnád, hogy az ő karrierjével a háta mögött már vígan lazázhatna, de Denzel nem ilyen fickó. Mindig azt mondja, hogy ő nem filmsztár, hanem színész. Ez az egész számára a munkáról szól, semmi másról. 
 
Tulu/InterCom
2018.08.12
|
(10 kép)


Film premierek

Pelyhes – Kalandra fel!

belga-izlandi animációs film, 83 perc, 2018

Patrick – Ebbel szebb az élet

angol családi film, 94 perc, 2018

Nyitva

magyar romantikus vígjáték, 98 perc, 2018

A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt

amerikai-belga-francia-indiai-szingapúri filmdráma, 92 perc, 2018

Az első ember

amerikai filmdráma, 141 perc, 2018
Játék
Egy fiatalokból álló baráti csoport tagjai izgalmas ötletnek tartják, hogy egy hosszú felfedezőútra induljanak, így szakadva el a szokványos napok unalmától, ám amikor autójuk defektet kap egy elhagyatott úton, akkor az, ami korábban még ideális kikapcsolódásnak tűnt, egyenesen rémálommá válik.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
18:10
Az állampolgár
magyar film, 2016
18:15
Kétely
amerikai filmdráma, 2008
18:20
Godzilla
amerikai fantasy, 1998
18:30
Szigorúan piszkos ügyek 3
hongkongi gengszterfilm, 2003
18:45
Úgy, ahogy vagy
amerikai film, 2016 (feliratos)
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.