Balaton-környéki helyek régen és most

III.-Tihanyi Bencés Apátság
A Balaton partjának szinte minden pontjáról látni, mégsem biztos, hogy mindenki tudja, miféle múlttal rendelkezik a Tihanyi-félsziget és a Balaton "koronája".
A tihanyi bencés monostort 1055-ben alapította I. András király, kinek az épület máig őrzi síremlékét. Itt találták meg a magyar nyelv legrégebbi írásos emlékét, a kolostor alapító levelét, melyben már szerepeltek magyar kifejezések, amiket mai szemmel olvasva talán észre sem vennénk, hiszen az idő vasfoga szavainkban is nagy változásokat hagyott.

A rendházat az évszázadok során többször rekonstruálták (1763-ban tűzvész roncsolta, ennek ellenére még ugyanebben az évben sikerült megtartani a templom felszentelését is), legutóbb 1996-ban újították fel teljesen. Az épületben ma többek között múzeum és cukrászda is üzemel, de rendszeresen szerveznek hangversenyeket, esküvőket és egyéb, valláshoz kapcsolódó programokat. Kapuja a hét minden napján nyitva áll a vendégek előtt, különösen az ünnepnapokon, hosszúhétvégéken vonzza a látogatókat. Az épület környéke remek kirándulóhely, és természetesen csodálatos látvány nyílik a Balatonra.

2018.08.16
|


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
Mikor Gellert Grindelwald, a nagyhatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból, Albus Dumbledore, a Roxfort professzora Göthe Salmander segítségét kéri a szökevény felkutatásában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.