A kukorica gyermekei

A cím persze nem a híres horrormozira utal, hanem arra a mérhetetlenül sok finomságra, amivel a nyár egyik legsokoldalúbb zöldsége, a kukorica ajándékoz meg bennünket. Mert nem csak a főtt kukoricáé a világ! Alább izgi gasztrocsodák, avagy kedvenc kukoricás receptjeink!

Így dobd fel a főtt kukoricát! Örök klasszikus, kötelező strandkaja, de érdemes megbolondítani egy kis olvasztott sajttal, bazsalikommal, szalonnadarabokkal. Ha majonézes-tárkonyos mártogatót kínálsz hozzá, azzal is megdobogtathatod az ínyencek szívét.

Kapcsolódó cikkek

A kukorica évszázadok óta az ember egyik legalapvetőbb tápláléka, ezt pedig tökéletesen mutatja a tény, hogy milyen sok irodalmi műben, népmesében és történelmi eseménynél jelen volt a tengeri. Petőfi Sándor János Vitéze, más néven Kukorica Jancsi idén például éppen 173 éves, és talán nincs olyan magyar, aki ne tudna elénekelni kapásból legalább egy kukoricás népdalt. Az élettani hatása pedig még kulturális sztárságánál is vonzóbb, hiszen amellett, hogy vitaminokban, rostokban és béta-karotinban gazdag, kevesen tudják, de gyógynövényként is szolgál: a leveléből készült tea húgyúti fertőzések gyógyszere, vízhajtó és értágító hatású. A torzsájából készült főzet pedig orrvérzés ellen hatásos, de készülhet belőle borogatás is, duzzanatokra, fekélyekre, sebekre egyaránt.
 

Miért éppen tengeri? 
 
Gondolkoztál már azon, miért is terjedt el itthon tengeri néven a kukorica? Ha nem tudod a megoldást, akkor itt az egészen kézenfekvő válasz: a kukorica Amerika felfedezése után Mexikóból tengeri úton érkezett Európába, így többek között hozzánk is. Most már világos minden, ugye? 
 
Kedvenc kukoricás ételeink 
 
Kukoricaleves 
 
Frissít, és még egészséges is! Az elkészítése pedig szinte semmiség: turmixold össze a paradicsompürét és a kukoricaszemeket chilipaprikával, korianderrel és joghurttal, majd pirított koktélparadicsomokkal és pirítóssal tálald! 
 
 
Fűszeres kukoricafasírt reggelire 
 
Ha imádod a különleges reggeliket, akkor a kukoricafasírt a kedvenced lesz! Pirított mogyoró, póréhagyma, chilipaprika, gyömbér, fokhagyma, rizsliszt és csemegekukorica. Csupán ennyi kell hozzá, valamint egy jó daráló, amiben a hozzávalókat pépesíted. Egy-két tojás és egy kis kanál só meg bors segítségével pedig a masszából könnyen meggyúrhatod a fasírtokat, amiket aztán 10 perc alatt tökéletesre süthetsz és lazaccal tálalhatsz! 
 
Kakaós pattogatott kukorica házilag 
 
Pár perces tipp, de tökéletes vendégváró finomság, akár házibulikra is: a natúr popcornt lábosban pattogtasd ki, majd víz fölött olvasztott tejcsokival keverd össze, és főzd még egy pár percig, amíg jól meg nem tapad, kevergetve, hogy a folyékony csoki oda ne kozmáljon! Lefóliázott tepsibe terítsd ki száradni egy fél órát, és már falhatod is! 
 

Miért pattog a kukorica? 
 
A mindenkori gyerekeket szinte megbabonázza a készülő popcorn izgalmas hangja. Na de vajon mi adja ki ezt a furcsa neszt? A kukoricaszemek sírnak? A megoldás igen egyszerű: a kukorica belsejében, minden szemben apró vízcsepp bújik meg, amit az úgynevezett kukoricakeményítő védelmez. Forrásponton ez a vízcsepp elpárolog, de a nyomás egyre nő a burokban, ami egy bizonyos hőfokon pedig szó szerint felrobban. A hangot mégsem ekkor, hanem kicsivel később halljuk, mikor a meghasadt burokból kiugrik a keményítő. Az ekkor kitörő gőz az a bizonyos nyáltermelést beindító pattogás.  
 

Tudtad? 
 
Majdnem minden nemzetnek megvan a saját, kukoricából készült eledele: a mexikóiaknak tortillájuk, a magyaroknak puliszkájuk, az olaszoknak polentájuk, a peruiaknak meg cuy al hornójuk van. De nem csak az ínyencségek, hanem a gusztustalan fogások étlapján is előkelő helyet foglal el a kukorica. A mexikói huitlacoche elnevezésű étel például maga a kukoricapenész, amiért úgy rajonganak, hogy akár a helyi szarvasgombának is nevezhetjük. 
Kurcz Orsi
2018.08.22
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.