Ezerarcú paradicsom

Ha eddig azt hitted, hogy a paradicsom csak az a néhány ízletes szelet lehet, amit a reggelid mellé a szüleid feltálaltak anno, akkor most garantáljuk, hogy le fog esni az állad! Bejártuk a világot, összeszedtük a legizgibb recepteket, tényeket, érdekességeket a paradicsomról. Tudtad például, hogy a paradicsom gyümölcs?

Mi az a tom-tato?

 

Akármilyen képtelenségnek is hangzik, a tom-tatónak csúfolt hibrid növényről egyszerre szüretelhetsz paradicsomot és krumplit is. Azt viszont, hogy ez miért jó, ne aggódj, mi sem teljesen értjük.

Rettegett gyümölcsből lett kedvenc zöldség

Sokan zöldségnek hiszik, de a paradicsom valójában gyümölcs. Olasz neve is gyümölcs voltából eredeztethető, pontos fordításban a pomodoro ugyanis aranyalmát jelent. Eleink mégis féltek a piros kis gömböktől: sokáig csak dísznövényként tartották, a kert ékekénk, mert mérgezőnek gondolták.    
Gyógyító paradicsom 
 
Magas vitamintartalma miatt természetes immunerősítő, mint minden zöldség és gyümölcs. De az alap jóság mellett a paradicsomnak igazi csodatévő ereje is van: gyulladáscsökkentőnek, sebgyógyítónak már őseink is használták, manapság pedig az is kiderült, hogy a rákmegelőzésben és gyógyításban is fontos szerepe lehet. Sokan esküsznek például a főtt, forró paradicsomlére. 
 
Est-tipp: 
 
Paradicsom gyulladt körömágyra 
 
Ha megcsúszott a körömolló és begyulladt a körmöd, köss rá paradicsomos kötést, ami másnapra garantáltan elmulasztja a duzzanatot. Ráadásul még a napégette bőrt is hatékonyan enyhíti egy kiadós paradicsompakolás. 
 
Befőzés – mikor, hogyan, miért? 
 
A nyár végével eljött a befőzés ideje is. A paradicsomból, mert jól eláll, és sok finomságba használhatod a tél folyamán, érdemes nagyobb mennyiséget spájzolni, akár lecsóba, akár pürének, levesnek. A paradicsomlevet és a pürét egyáltalán nem ördöngösség elkészíteni, csupán a 4 kulcslépést ne hagyj ki!  
 
1. Mosás-csumázás: csak tisztára mosott, hibátlan paradicsomból dolgozz! 
 
2. Passzírozás: a friss paradicsomlé kinyeréséhez és a pürékészítéshez is a legegyszerűbb mód, ha húsdarálóban pépesítesz! 
 
3. Főzés: forrald, kavargasd, és még melegen töltsd üvegbe a kész paradicsomcsodákat! 
 
4. Dunsztolás: csíramentes, kiforrázott, tökéletesen zárható üvegeket használj tárolásra! 
 

 
Fitt paradicsomos különlegességek Dél-Európából
 
Paradicsompesztó – Portugália 
 
Főtt és szárított paradicsom, friss bazsalikom, valamint só, bors, fokhagyma és egy kis menta keveréke az az akár reggelire, akár ebédhez köretként is falható krém, ami egykor a Mediterráneumból hódította meg a világot. 
 
Rakott paradicsom – Görögország 
 
A görögök nagyon szeretik a tepsis fogásokat, így nem meglepő, hogy a paradicsomos rakott ételük is mennyei. Ráadásul nem is kell hozzá sok minden: pakolj padlizsánszeleteket, fetasajtot, meg egy kis főtt darált húst egy tálba, a tetejére pedig vágj paradicsomkarikákat és öntsd le egy tejfölös-sajtos mártással, süsd pirulásig, és már kész is a vasárnapi ebéd. 
 
Paradicsom burger – Franciaország 
 
Bármilyen meglepő, a paradicsomburgert valóban szó szerint kell érteni, hiszen ennek a harapnivalónak a lényege éppen az, hogy két fél paradicsom közé kerül a hús- vagy zöldségfasírt, és az ínycsiklandó tejszínes-tárkonyos szósz, vagy a klasszikus ketchup és majonéz. Egészséges, gyors és finom! 
 
Gazpacho - Spanyolország
 
A gazpacho egy paradicsom alapú hideg, nyers zöldségleves, amely nemcsak hazájában, Spanyolországban hódít, Dél-Amerikában is népszerű, de szinte az egész világon ismerik. Alapanyagai a kígyóuborka, a zöld kaliforniai paprika, a vöröshagyma, a paradicsom, a fokhagyma, a balzsamecet, a víz és az olívaolaj, amit összeturmixolva, gyakran kenyérrel dúsítva fogyasztanak.
 
Paradicsom bármilyen alkalomra 
 
Paradicsomtorta 
 
(forrás: Food Network)
(forrás: Food Network)
Furán hangzik, de létezik! Keverd ki a klasszikus piskótatésztát, és adj hozzá ¼ arányban paradicsompürét és borsot, valamint néhány szelet szárított paradicsomot! Az eredmény egy pirosas színű puha sütemény lesz, igazán különleges ízzel!  
 
Bloody Mary koktél 
 
Az angolok egyik kedvenc partyitala is paradicsomból készül: a legendás Bloody Mary paradicsomlével, citrommal és borssal kevert vodka. 
 
Házi ketchup 
 
Gondolnád, hogy ripsz-ropsz össze tudsz dobni házilag is egy üveg ketchupot? Ráadásul ez a változat sokkal egészségesebb a boltinál, hiszen például a tartósítószert és a töménytelen cukrot megspórolhatod belőle: főzz péppé egy kiló paradicsomot, keverj hozzá mézet, borsot, borókát és bazsalikomot, és kápráztasd el vele a barátaidat! 
Kurcz Orsi
2018.08.27
|


Játék
Pocoyo egy csintalan, kíváncsi és minden kalandra elszánt kisfiú.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.