Így készült a Macskafogó

Minden idők legnagyobb magyar animációs filmsikere a közelmúltban egy ráncfelvarráson (digitális felújításon) esett át, és ennek örömére szeptember 13-tól újra látható lesz a hazai mozivásznakon. Milyen út vezetett odáig, hogy létrejöhessen ez a csoda?
10. A Macskafogó ötlete Nepp Józseftől, a film forgatókönyvírójától származott, aki nagy jazzrajongó volt, és a The Manhattan Transfer Four Brothers című száma inspirálta, amit annyira jónak talált, hogy írt köré egy egész filmet. A dal a filmben a Négy gengszter címmel hangzik el.  
 
9. A filmhez inspirációul szolgáló James Bond-filmek a szocializmus idején nem sűrűn voltak láthatók a magyar mozikban: Nepp József Bécsben szerezte meg a filmeket VHS-en, és hozta őket haza, hogy megnézhessék őket. 
 
8. Ternovszky Béláék filmtervét először elutasították, és egy kanadai magyar mecénás, Joseph Sefel anyagi támogatása kellett ahhoz, hogy elinduljon a Macskafogó gyártása. Sefel kezébe a Pannónia stúdió látogatásakor adták a Macskafogó forgatókönyvét, másnap pedig már meg is köttetett az üzlet. 
 
7. A Macskafogó szinkronjára az alkotók különösen odafigyeltek: fontos volt, hogy a figurákat játszó színészek alkatilag valamennyire hasonlítsanak a filmbeli karakterükre, és a rendező csak és kizárólag első osztályú, sokat foglalkoztatott színészeket volt hajlandó behívni még a legkisebb epizódszerepekre is. 
 
6. A filmbe többen is társadalmi szatírát és rendszerkritikát láttak bele, de a rendezője, Ternovszky Béla többször is kijelentette, hogy ők a Macskafogóval egyáltalán nem akartak direkt politizálni, az ilyen áthallások pedig kizárólag a véletlen művei. 
 
5. A Macskafogót még kézi rajzokkal, kézi kifestéssel, hagyományos kamerával, trükkasztalon felvéve készítették, de már megjelentek benne a modernebb technológiák is: néhány jelenetet egy Commodore 64-es számítógéppel modelleztek. 
 
4. A filmben több karakter neve igencsak beszédes: Fritz Teufel németről magyarra fordítva Ördög Fricit jelent, míg Giovanni Gatto olaszról magyarra fordítva Macska Jánosként értelmezhető. 
 
3. Bár a filmben nincsenek ember szereplők, a szemfülesebbek azért kiszúrhatják, hogy a Négy gengszter klipjében Drakula egy emberi vámpír. 
 
2. A Macskafogó máig az egyetlen egész estés animációs film, amit Magyarország Oscarra nevezett. 
 
1. A filmnek 2007-ben, 21 évvel az első film premierje után készült el a folytatása, amit ugyan sok országban megvettek forgalmazásra, de a sikere még így sem közelítette meg az első részét. 
 
 
2018.09.03
|
(42 kép)


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
v>
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.