Kedvenc helyek

V. Magyar Népdal Napja

[ folk ]
Martonvásár, Emlékezés tere, 2018. szeptember 15 - 16.
Habár a rohanó hétköznapok során már észre sem vesszük, de a zenét minden alkalommal ünnepeljük; ünnepeljük, ha elmegyünk a kedvenc bandánk koncertjére, ha végigpörgetjük az aktuális playlistünket a villamoson ülve, vagy ha csak szimplán belénk hasít egy dallamfoszlány, ami egy fájdalmas szerelemi kalandunk még fájdalmasabb végére emlékeztet.
Mindegyik momentum közül azonban az a legértékesebb, ami során népzene csendül fel; Sebők Ferenc szerint ugyanis hagyományainkat csak úgy őrizhetjük meg, ha megéljük őket – valószínűleg ez a gondolat is hozzájárult a Magyar Népdal Napja megálmodásához, amit a nagy sikerre való tekintettel már az ötödik alkalommal rendeznek meg a Fejér megyei Martonvásáron. 
 
A rendezvény két napjára évről évre egyre színesebb programkínálattal készülnek a szervezők, amivel mindig sikerül megugraniuk az előző esztendők színvonalát.
 
A szombati nap rögtön egy zajos mulatsággal indul, amit a Kolompos együttes vezényel apróságokból álló közönsége segítségével. Ezt követően ismét a kicsiké lesz a főszerep, ugyanis ötszáz gyerek lepi el a színpadot, hogy monumentális produkciójukkal kápráztassák el a résztvevőket. A délután folyamán az erdélyi Szászcsávás Band zenészei húzzák el a közönség nótáját, majd pedig a hazai szcéna egyik legkarizmatikusabb énekesnője, Palya Bea áll mikrofon mögé, hogy a vérbő cigány dallamok után lágy, léleksimogató nótákkal ragadja meg a hangulati hullám gyeplőjét. 
 
A mulatság másnapja is sok izgalmat tartogat, a zenei koncert mellett a tánc is előtérbe kerül, ugyanis a Magyar Állami Népi Együttes is fellép, így a lehengerlő Megidézett Kárpátok című előadásukat is szemügyre vehetjük majd. Két nap, megannyi színes program és népművészet minden mennyiségben... Csak a táncos cipő otthon ne maradjon! 
 
Elővét: 750/1200 Ft, jegyár: 1000/2000 Ft, 12 éves koring ingyenes!
 
Ferencz Sándor
2018.09.06
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.