Nem a Napszálltát szerette a velencei zsűri

Kiosztották a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díjait a hétvégén. Alfonso Cuarón, Jorgosz Lantimosz és Jacques Audiard örülhetett, Nemes Jeles László és Damien Chazelle hoppon maradt.
Bár a nemzetközi filmkritikusoktól kapott FIPRESCI-díj után még lehetett reménykedni, végül a Guillermo del Toro vezette velencei zsűri nem adott díjat Nemes Jeles László Napszálltájának. A fődíjat végül Alfonso Cuarón önéletrajzi ihletésű filmje, a Roma vihette haza, ami már csak azért is merész döntés, mert ez egy Netflix produkció, vagyis elsősorban nem mozivásznakon, hanem laptopok képernyőin nézik majd az emberek. A Netflix ezzel óriásit lépett előre presztízs szempontból, és elmondásuk szerint a filmet azért mozikban is szeretnék játszatni, hogy növeljék az Oscar-esélyeit. 
 
A második hellyel felérő Ezüst Oroszlán Jorgosz Lantimosz kosztümös filmjének, a The Favourite-nek jutott, míg a legjobb rendezés díját Jaques Audiard vihette haza a The Sisters Brothers című westernjéért. A színészek közül Olivia Colmant (The Favourite) és Willem Dafoe-t (Eternity’s Gate) tartották díjra érdemesnek. Meglepetés, hogy a fesztivál nyitófilmjét, a dicsőítő kritikák tömkelegét begyűjtő Az első embert díj nélkül hagyták. 
 
(variety.com) 
2018.09.10
|


Film premierek

Üveg

amerikai akcióthriller, 129 perc, 2019

Tű, cérna, szerelem

francia-indiai filmdráma, 99 perc, 2018

Kurszk

belga-luxemburgi filmdráma, 117 perc, 2018

Az átkelés madarai

dán-kolumbiai-mexikói gengszterfilm, 125 perc, 2018
Játék
Felismernél egy gyilkost, ha elsétálna melletted az utcán? Georg Büchner Woyzeck című drámáját két korabeli gyilkosságról megjelent cikk ihlette.
Filmek a TV-ben
18:10
Elveszve az Amazonasnál
német film, 2013
18:20
Jackie Chan: A botcsinálta gengszter
hongkongi akcióvígjáték, 1989
18:20
Hulk
amerikai akciófilm, 2003
18:45
A Pusztító
amerikai akciófilm, 1993
18:45
Mennydörgés
hongkongi akciófilm, 1995
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.