Nem bántja a szemét a szemét?

Szeptember 15-e a takarítás és a szemétszedés világnapja. Itt az ideje, hogy tisztává varázsold a környezetedet: lomtalaníts, megcsináld az őszi nagytakarítást, vagy csatlakozz egy-egy önkéntes szemétszedő csoporthoz bárhol az országban. A te döntésed, és mindenképp jót teszel. Az előbbivel magadnak, az utóbbival pedig akár a sarkköri bébifókáknak is.

A Takarítási Világnapot 1993 óta minden évben szeptember harmadik szombatján ünnepeljük az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kezdeményezése nyomán.

 

A világnap azóta egy nagy szemétgyűjtő akcióval egészült ki, így szemétszedési világnapnak is hívják.

Mióta takarítunk? 
 
Takarítani nagyon kevesen szeretnek, ám ez a tevékenység mégis elengedhetetlen része az életnek, akár akarjuk, akár nem. Az aktuális portörlés előtt éppen ezért már biztos mindenkiben felmerült a kérdés, hogy vajon ki a fene „hozta szokásba” a rendszeres takarítást? A rómaiakat, a középkoriakat, vagy csak néhány generációval korábbi elődeinket „szidjuk”?
 
A kérdésre sajnos egyértelmű válasz nincs, az azonban biztos, hogy a takarítást mint tevékenységet először Herkules legendájában említik, foglalkozásszerű takarítókról azonban csupán 200 évvel ezelőtt, az 1800-as években írtak. Ugyancsak ebben a században jelentek meg az első professzionálisnak mondható tisztítószerek és a porszívó őse, a mechanikus seprű is. Ezt követte Hubert Cecil Booth 1901-es ötlete: rájött, hogy egy olyan gépre van szükségük az embereknek, ami nem elfújja, hanem pont ellenkezőleg, beszívja a port. Találmánya, az első porszívó olyan nagy volt, hogy lovaskocsival kellett húzni… 
 
Egy kis takarítástörténelem 
 
Ókor – a rómaiak tisztasági törvényeket hoztak, hogy megszabadítsák a városaikat a hulladéktól 
 
385 – ekkor említik először a mai értelemben vett, tisztításra és kézmosásra való szappant, 800 táján pedig már általános tevékenység volt a szappanfőzés 
 
1400 – a várakat, kastélyokat a szolgák és cselédek takarítják, azonban erre még csak egyetlen eszközük, a söprű létezik 
 
1912 – feltalálták az első háztartási porszívót, amit már nem lovaskocsival kell vontatni 
 
1950 – a kor háziasszonyai a cipőjükre kötött rongyokkal, twistszerű tánclépésekkel, olvadt viasszal fényesítették a padlót, azaz wixeltek 
 
1990 – a tévéreklámból ismert csodapartvis és a nyélre rögzíthető felmosórongy a divat 
 
2000 – megjelennek a robotporszívók és az önmagukat kicsavaró rongyok 
 
Ősz eleji lomtalanítás 
 
Lassacskán az idei nyár bulijai már csak élénk emlékek lesznek, így lesz időd egy kicsit takarítani, szortírozni a lakásban, felkutatni az évek óta a sarokban porosodó dolgokat, a szekrényben szomorkodó ruhákat, hogy ne gyűjtögess tovább számodra felesleges kacatokat. Akár ruhákat, akár bútorokat, akár pedig kisebb használati tárgyakat selejtezel, mindenképpen mérlegelj, mielőtt a szemétbe dobnád a nem kellő holmikat. Lehet sok olyan cuccod, amiből te már kiszerettél, de más még hasznát veheti!
 
Est-tipp 
 
Nézz körbe az ismerőseid között, tedd fel egy online piacra, vagy használd az Ajándékdoboz lerakó pontját a Dürer Kertnél! Ráadásul ezzel az „újrahasznosítással” a bolygónak is jót teszel, nem gyártasz feleslegesen szemetet! 
 
A szemétszedés hősei 
 
Takarítani, lomtalanítani viszont nem csak otthon kell, hanem az egyre jobban elhatalmasodó szemetelés miatt a természetben is. A tengereken és óceánon például ijesztő nagyságú szeméthegyek úsznak… Szerencsére azonban évről évre több önkéntes szemétszedő brigád alakul, akik magukra vállalják a munka nagyját. Keress egy ilyen szervezetet, és segíts te is a Földnek!  
 
Tudtad? 
 
Az egyik legnagyobb ilyen kezdeményezés a világ tengereiből, óceánjaiból gyűjti ki a beledobált szemetet, a felhozott műanyagot pedig újrahasznosítják és ékszert készítenek belőle, amit a támogatóik adományként vásárolhatnak meg. 
 
 
Kurcz Orsi
2018.09.11
|


Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.