Kicsi gesztenye…

...vagy éppen nagy! Itt nem a méret számít. Amíg a vadgesztenyéből izgalmas bábokat alkothatunk, addig az édesgesztenyéből mennyei fogások készülhetnek! A gesztenye a kora ősz vidám, ezerízű jelképe. Engedd hát szabadjára a fantáziádat és készítsd el a lombhullató évszak legínyencebb lakomáit gesztenyével, legyen szó akár reggeliről, ebédről vagy egy kis nassolásról!

Kapcsolódó cikkek

Néhány szó a gesztenyéről 
 
A gesztenye a szeptember, október évszakok szimbólumaként szinte megkerülhetetlen, főleg a konyhában. De persze amellett sem mehetünk el szótlanul, hogy milyen egészséges dolog is a gesztenye rendszeres fogyasztása: segít megelőzni a szív- és érrendszeri panaszokat, a belőle készült tea pedig csökkenti a hurutos köhögést és a vérszegénységet, ráadásul élénkít is! 
 
A kedvenc gesztenyés receptjeink 
 
Gesztenyés palacsinta gombás omlettel – a napsütötte reggelekért 
 
A gombás omlett nem a legnagyobb „was ist das”, kivéve, ha különleges gombából készíted és gesztenyés palacsintával tálalod. A gesztenyés palacsinta sem ördöngösség amúgy: a kikevert palacsinta tésztához adj tejjel puhított gesztenyepürét, a sütésnél pedig figyelj különösen, mert a gesztenyés massza könnyebben odakozmál! 
 
Gesztenyés smoothie – a nyár emlékére 
 
Nem meglepő, ha sose gondoltad volna, hogy gesztenyéből is elkészíthető a kedvenc nyári hűsítőd: turmixold össze a legfinomabb őszi gyümölcsöket és zöldségeket, úgymint az almát, a répát és egy kis szőlőt, majd adj hozzá mézet, végezetül pedig a már péppé nyomott főtt gesztenyét keverd bele a mixerrel! Ugye, hogy mennyei? 
 
Gyömbéres gesztenyeleves – az őszi erdő színeit idézi 
 
Igazi őszi vendégváró fogás, főtt, pürésített gesztenyéből, gyömbérből, sütőtökpépből, répamasszából, olyan fűszerekkel megbolondítva, mint a tárkony és a babérlevél. Ha egyszer kipróbálod, nem fogsz tudni leállni vele! 
 
Puha fánk gesztenyés öntettel – a munka utáni avarbámuláshoz 
 
A pár perces fánkrecept megvan, ugye? Liszt, só, sütőpor, tojás, cukor, tejföl és olaj – ezeket kell simára keverni, liszttel összegyúrni, gombócokká szaggatni és olajban kisütni. Na de most az önteten van a hangsúly, ami hulló őszi falevelek jeligére gesztenyés lesz: krumplinyomóval passzírozd össze a sütőben pirított gesztenyét, keverd mézzel és vaníliás cukorral, majd főzd forrásig egy kis hozzáadott zselésítővel, végül díszítsd sósmogyoróval – és már kész is mártogatószósz, ami után mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját! 
 
Roston sült gesztenye – a vidám őszi estékért 
 
És végezetül egy klasszikus, amit nem kell bemutatni senkinek sem: a sült gesztenye évtizedek óta trendi! Vegyél egy kiló édesgesztenyét, szabdald be a tetejüket, és ültesd őket szép sorban a rostra, vagy éppen a konyhai tűzhely platniján melegedő tepsire. Az ősz egyik legvarázslatosabb és persze legegészségesebb nassolnivalója készül így, alig pár pillanat alatt! 
 
Extra recept: 
 
Gesztenyés kenyér 
 
A lágy házi cipó receptjét könnyen feldobhatod egy kis gesztenyés ízzel: a többi hozzávalóhoz, mint víz, liszt, só, élesztő és cukor, gyúrj egy kis mézzel kevert, krumplinyomóval pürésített főtt gesztenyét és tökmagolajat! Imádni fogod a végeredményt! 
 
Kurcz Orsi
2018.09.18
|


Játék
Egy fiatalokból álló baráti csoport tagjai izgalmas ötletnek tartják, hogy egy hosszú felfedezőútra induljanak, így szakadva el a szokványos napok unalmától, ám amikor autójuk defektet kap egy elhagyatott úton, akkor az, ami korábban még ideális kikapcsolódásnak tűnt, egyenesen rémálommá válik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.