„A mi korosztályunknak ez már felfoghatatlan, csupán történelem” - Tompos Kátya

A Pesti Est exkluzív interjúja
Szeptember 14-én tartották az Orlai Produkcióban készült Varsói melódia budapesti bemutatóját a Hatszín Teátrumban. A háború utáni szovjet politika és a két ember saját gátjai miatt halálra ítélt szerelemről szóló darab kapcsán kérdeztük a Helgát alakító Tompos Kátyát.
Azt olvastam, hogy a Varsói melódiával ti kerestétek meg Orlai Tibort. Kinek az ötlete volt, hogy megcsináljátok ezt az előadást, és miért pont Leonyid Zorin darabjára esett a választásotok Adorjáni Bálinttal? 
 
Az alapötlet tőlem származik, már régóta a fejemben volt, hogy szeretném egy jó csapattal létrehozni ezt a darabot. Olyan embereket kerestem, akik ugyanannyira tudnak azonosulni a témával, mint én. Először Bálintnak küldtem át a darabot, majd megkerestük vele Orlai Tibort, aki Kocsis Gergőt ajánlotta rendezőnek.  
 
Egy lengyel lány és egy orosz fiú beteljesületlen szerelméről szól a történet, akik először a második világháború után, majd tíz évvel később, ’57-ben, végül pedig ’67-ben találkoznak. Hogyan változik az idő múlásával a két ember és a kapcsolatuk? 
 
Három fázisban láthatjuk a kapcsolatuk minőségbeli változását. Az illúziók elvesztése, a külön töltött évek és a jelenlegi életükből való kiszakadás félelme bizonyos értelemben megtörtté, szerencsétlenné teszi őket annak ellenére, hogy pontosan érződik, bármennyi idő telt el, ők ugyanúgy szeretik egymást. 
 
Könnyen tudtál azonosulni Helga karakterével?  
 
Azért szerettem bele ebbe a szerepbe, mert egy olyan lányt kell megformálnom, aki hidegnek, ironikusnak mutatja magát azért, hogy még véletlenül se bukkanjanak felszínre az érzelmei, de ez alig sikerül neki. Minél erősebbnek láttatja magát, annál kiszolgáltatottabb. 1947-ben lengyelként a Szovjetunióban sem volt könnyű. Egyrészt az akkori politika miatt sem, másrészt pedig, mert bár szláv népnek mondjuk a lengyeleket és az oroszokat – sokan talán párhuzamot is vonnak közöttük –, valójában két nagyon eltérő mentalitásról beszélünk. Helga félelmei szép lassan feloldódnak Viktor egyszerű viselkedésében és jámborságában. 
 
A darabban Helga énekesnő, aki fergeteges karriert fut be. Énekelsz is az előadáson és talán a két ember kapcsolatának megértésére is rásegít a zene. Hogyan választottátok ki a zenéket, dalbetéteket? 
 
Az alapmotívumok Chopin prelúdiumaiból, noktürnjeiből összeválogatott zenei montázsok, hiszen úgy kezdődik az előadás, hogy a két főszereplő a moszkvai zeneakadémián, egy Chopin-koncerten találkozik először. A darab végén pedig egy második világháború előtt íródott lengyel dalt énekelek. 
 
Zorin darabját Törőcsik Mari és Sztankay István legendássá vált előadásában mutatták be Magyarországon. Megnézted felvételről? Szerinted mennyiben jelent mást ez a darab, mint akkor? 
 
Sajnos nem láttam a felvételt, de rengeteget hallottam róla. Maritól kérdeztem, megvan-e neki, de nem volt. Úgy tudom, ’68 őszén mutatták be a darabot, tehát kerek 50 éve. Gondolom, akkor még nagyon benne volt a levegőben az akkori korszellem, a politika hatása. Talán könnyebb volt azonosulni azzal a helyzettel is, hogy egy újonnan hozott kormányrendelet miatt szovjet ember nem házasodhat külföldivel. A mi korosztályunknak ez már felfoghatatlan, csupán történelem... 
 
Anyai ágon orosz vagy. Van kedvenc orosz szerződ és darabod? 
 
A klasszikusok közül Csehovot, Dosztojevszkijt és Turgenyevet, a maiak közül Dovlatovot és Ulickaját szeretem. Sokat olvasok tőlük. 
 
Nyáron forgattátok Szajki Péter rendezésében készülő Most van most játékfilmet, amiben a főszerepet alakítod. Mesélnél róla kicsit? 
 
A film egy szökött menyasszony egy napjáról szól, akit egy taxis elvisz addigi élete legmeghatározóbb személyeihez, a többi pedig kiderül a filmből. Húsznapos forgatás volt elég feszes ütemezéssel, de nagyon élveztem. A filmet január 31-től lehet majd látni a mozikban. 
 
Közben Holdjárat című új lemezeddel is koncertezel. Hogyan tudsz összeegyeztetni ennyi mindent? 
 
Nehezen, de a színházi titkárok és a koncertmenedzserem szerencsére megoldják helyettem. 
 
Milyen lesz a mostani évadod? 
 
Ettől az évadtól próbálom ki a szabadúszást, játszom továbbra is a Centrál Színházban és a Katona József Színház Sufnijában, a Varsói melódiát a Hatszínben és továbbra is sokat fogok koncertezni. 
 
Molnár Ágnes
2018.09.24
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.