100 éves a Gellért Szálló!

Hogy miben közös Habsburg Otto, Richard Nixon, Yehudi Menuhin, Andrew Lloyd Webber, Zsigmond Vilmos, vagy Maximillian Shell? Mindegyikük nevét egy-egy lakosztály viseli a Danubius Hotel Gellértben, ahol többször is megszálltak. Budapest egyik legszebb szállodaépülete idén szeptemberben ünnepli centenáriumát.
A XX. század eleji palotaszállók elegáns, szecessziós stílusában megépített hotel éppen száz éve, 1918. szeptember 24-én, Szent Gellért napján nyitotta meg kapuit, ami alig egy hónaposan már bekerült a történelem forgatagába, hiszen az „őszirózsás forradalom” idején, 1918 októberében katonai célokra vették igénybe, majd a tanácsköztársaság bukása után Horthy főhadiszállásává vált. Az első világháború után azonban megtalálta „eredeti szerepét” és pazar belső tereivel, gyönyörű kilátást biztosító teraszaival rögvest a fővárosi társasági élet központjává vált. 
 
Ez időben írta be magát a szálló a gasztronómia nagykönyvébe is. A szálloda éttermeinek bérleti jogát ugyanis 1927-től Gundel Károlynak ítélték oda. Tevékenységének, melyet húsz éven át gyakorolt, nagy része volt abban, hogy a Gellért Szálló felzárkózott a világ grand hoteljeinek sorába, és előkelő rendezvényei Európa-szerte újságcikkek témái lettek. A Gellértben született meg Gundel Károly három híres étele is: a fogas Rothermere, a bakonyi gomba és a pittsburgi borjúborda. Két cukrászkülönlegessége, az alkoholba áztatott szárított gyümölcsökkel készülő Posztobányi puding (Gellért puding) és a csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs is híressé vált az itt készültek közül. 
 
De mi mutatná jobban egy szálloda népszerűségét, mint a jeles vendégek! A Gellért eddigi történetében nevesebbnél nevesebb szállóvendégek adták egymásnak a kilincset. Itt szállt meg többek közt a nepáli király, a dalai láma, Antony Quinn, Kirk Douglas, Jane Fonda, Arthur Rubinstein, két kiváló hazai színművész, Turay Ida és Páger Antal pedig hónapokon át lakott a szállodában, melynek emlékét a róluk elnevezett lakosztályok őrzik. Ahogy elnevezett szobákkal köszöni meg a Gellért visszatérő látogatásait Habsburg Ottónak, Richard Nixonnak, Yehudi Menuhinnak, Maximillian Shellnek, Andrew-Lloyd Webbernek és Zsigmond Vilmosnak is.  
2018.09.24
|


Játék
Február 28-tól érkezik a magyar mozikba az Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjének kibővített moziváltozata, amely az eddigi legátfogóbb portréfilm Bud Spencer életéről.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.