Kincset érő kalaposok!

Vajon növény vagy állat? Több ezer kérdés, többek közt az előző is felmerülhet, ha egy beszélgetésben a gombára terelődik a szó. És te mennyit tudsz a gombákról? Ha érdekel a legmérgezőbb, legnagyobb, legdrágább vagy éppen a legfinomabb gombák titka, olvass tovább!
Indul a gombaszezon! 
 
Lehet szeretni, vagy lehet utálni. Egy biztos, a gomba rengeteg egészséges anyagot rejt magában. A gombát ráadásul fogyókúrázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen glükóz- és kalóriatartalma rendkívül alacsony. De a vadon termő gombák sok nehézfémet, például ólmot képesek fölvenni, ezért ipari területekhez, gyárakhoz közel termő gombákból nem ajánlatos fogyasztani! 
 
Erdeit? Csak óvatosan! 
 
Akár gombaszedésre, akár ajándékba kapott erdeigomba-evésre adod a fejed, nagyon óvatosnak kell lenned, hiszen még a szakértők sem tudják mindig első pillantásra megkülönböztetni a mérgező és az ehető fajokat, néha ugyanis megtévesztően hasonlítanak egymásra. Tehát fogyasztás előtt mindenképpen vizsgáltasd be a szerzeményedet! A gombamérgezés halálos lehet! 
 
Gombanapok 
 
Tepsis gomba 
 
Héjas krumpli, édesburgonya, hagyma, puha pulykahús, citromkarikák és gomba. Mindez egy tepsiben kisütve, fűszervajjal és rozmaringgal! 
 
Gombapuding 
 
Na persze, itt ne az édességre gondolj! A gombapuding egy kuglóf formájú burgonyakenyérbe töltött gombaragu répával, krumplival és káposztával! 
 
Gombás quesadilla 
 
Ha utazgatós kedvedben vagy, dobd fel a vacsit egy kis mexikói finomsággal! A töltelék pedig készüljön, mondjuk, gombával, francia sajttal, angol baconnel és hazai póréhagymával, hogy teljes legyen a nemzetközi zűrzavar! 
 
Töltött gomba 
 
Igazi vendégváró falatok! Vásárolj nagy gombafejeket, kapard ki a belsejüket, és töltsd meg a kalapot minden jóval: túró, madársaláta, füge, szárított paradicsom és maracujalekvár is mehet bele! 
 
Pesti Est-tipp: 
 
A gombát ne pucold meg, a legtöbb vitamin, ásványi anyag és aroma a gombák héjában összpontosul! 
 
Dobogósok 
 
A legdrágább 
 
A japán matsutake gomba megelőzte az eddig legmagasabb árral kikiáltott fehér szarvasgombát: 10 dkg-ja akár 2000 USA dollárt is érhet! 
 
A legnagyobb és legidősebb 
 
A világ legnagyobb gombája Oregonban található: a farontó gombák közé tartozó mézgomba telepe közel 10 négyzetkilométer kiterjedésű. Egyetlen spórából fejlődött ki, és fonalaival behálózza az egész föld alatti területet. Ráadásul 2400 éves. 
 
A legveszélyesebb 
 
Vigyázat! Nem a mesebeli pöttyös kalapos légyölő galóca a legveszélyesebb gombafaj, hanem az ártatlannak tűnő, sárgás színű, talajba mélyedő szárú gyilkos galóca! Mérge rettentően alattomos és általában halálos: nem rögtön, hanem csak bizonyos idő, 8-24 óra elteltével jelentkeznek a gyakran végzetes tünetek.  
Kurcz Orsi
2018.10.02
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.