Legyen mákod!

Egyáltalán nem véletlen, hogy az ókori görögök egyenesen istenítették az apró fekete gyöngyöket, az egyiptomiak pedig a máktok nedvét használták fájdalomcsillapításra. Gyógyító hatása ma is sokakon segít, de mi most az ínyenceknek is elárulunk pár titkot a szerencse jelképévé vált termésről.

A Közép-Ázsiában őshonos mákot már a neandervölgyi ember is ismerte és használta, később az ókorban is kedvelt és elterjedt növénynek számított a Földközi-tenger térségében, ahol élelmiszerként és gyógyszerként egyaránt fogyasztották.

Mi köze a máknak a szerencséhez? 
 
Egy-egy nagyobb megmérettetés vagy vizsga előtt senki nem néz hülyének, ha mákot, vagyis „nagy kalappal” kívánsz neki. A mák az évszázadok alatt ugyanis a magyar szlengben eggyé vált a jiddis eredetű jövevényszóval, a mázlival, ami szerencsét jelent.  
 
Egészséges vagy bódító? 
 
Sokan a mai napig úgy tartják, a máknak bódító hatása van, ami persze nem igaz. Az urbán legenda abból a tényből ered, hogy a gyógyszeripari feldolgozás céljából termesztett fajták gubóját megkarcolva, a kifolyó tejnedvből ópium nyerhető, de a száraz gubó is olyan alkaloidokat (pl. morfin, kodein, narkotin) tartalmaz, melyek bódító, euforizáló, fájdalom- és köhögéscsillapító hatásúak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy mákos tészta után hallucinációk gyötörnének bárkit, hiszen az étkezési céllal termesztett mák magja gyakorlatilag alkaloidmentes. Sőt! A mák nagyon hasznos az emberi szervezetnek, jó hatással van például emésztőrendszeri, illetve vérnyomásproblémákra, és hasznos idegnyugtató stresszes időszakokra. A mákból készült olajat pedig a csontritkulás megelőzésére ajánlják! 
 
Mákfogások minden alkalomra 
 
A mák annyira univerzális étel, hogy a nap bármely szakaszát könnyedén feldobhatod vele. Íme, néhány példa, egy-egy izgalmas mákos csodára: 
 
Mákos saláta 
 
Kezdd a reggelt egy igazi ínyencséggel! Készíts répás, rebarbarás, madársalátás mixet, és fűszerezd meg egy kis mákkal! Mennyei napindító lesz! 
 
Sütőtökös mákos leves 
 
Ősz derekán nagy szezonja van a sütőtöknek, és sokak kedvence a krémleves. Ezt az arany fogást általában citrommal és tejföllel tálaljuk, de vajon próbáltad már egy kis darált, fahéjas mákkal megbolondítani? Imádni fogod! 
 
Házi csoki mákszemekkel 
 
Ha nassolsz, tedd elegánsan, készíts saját csokit, méghozzá mákkal! A csokialaphoz cukor, kakaó, margarin és tejpor kell. Ezeket egy lábosban olvaszd össze, főzd pár percig, majd öntsd a masszát egy fóliára, kockaformába. Szórd meg mákkal a szeleteket, és hagyd megszilárdulni!  
 
Mákos ropi 
 
Moziznál egy jót? Hívd át a barátokat, és lepd meg őket különleges, házi készítésű ropival! Liszt, vaj, tojás, tejföl, só, amire szükséged lesz a tésztához, ezt dobhatod fel szezámmaggal és mákkal. Az apró kekszek 10 perc alatt ropogóssá sülnek, indulhat a film! 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Nem véletlen, hogy Aszklépioszt, a gyógyítás görög istenét legtöbbször mákgubóval ábrázolják, hiszen a mák központi csodaszernek számított az ókorban. Megfázás, fejfájás, vagy másnaposság esetén te is előkaphatod a spájzból: daráld meg, főzd 10 percig, adj hozzá mézet és citromot, és kész is a varázslat! 
 
Kurcz Orsi
2018.10.09
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.