Kedvenc helyek

Cypress Hill: Elephants On Acid

Megjelenés dátuma: 2018. szeptember 28.
est.hu:
4/10
|
olvasói
6/10 (4)
[ hiphop / rap ] Számtalan példa van rá, hogy egyes előadók nem ismerik a kreatív szünet fogalmát, egy-két évente megjelenő stúdiólemezeik színvonala pedig idővel már a Föld magját súrolja. Na, nem mintha a dalszerzés hosszabb szüneteltetése bármire is biztosíték lenne.
És ezt sajnos a Cypress Hill új lemezénél kevés szemléletesebb példával tudnánk igazolni az utóbbi időből. Az impozáns vendégeket (Tom Morello, Mike Shinoda, Daron Malaikan, Everlast stb.) felvonultató Rise Up ugyan nem váltotta meg a világot, de kétségkívül egy energikus, tökös hiphop/rap-rock kiadvány volt. Nos, a 2010-es anyag által közvetített forradalmi hevület nyolc évvel később szőrén-szálán eltűnt, ugyanakkor nem kizárt, hogy B-Realék ezúttal a stúdiómunkálatok alatt összesen annyi rakétát pöfékeltek el, mint teljes karrierjük során összesen. Ez azonban sokkal inkább visszavetette, mintsem stimulálta volna az alkotói energiákat. 
 
Az új szerzeményeken tagadhatatlanul érződik, hogy a csapat új utak után kutatott, csak éppen mintha maguk sem tudták volna, hogy merre induljanak el a zöld ködfátyolban. A dalok arra engednek következtetni, hogy semmi más elképzelés nem élt a rapperek fejében, mint hogy elrugaszkodjanak a korábbi anyagoktól, és valami, az avantgárd határait súroló, halmozottan művészi dolgot hozzanak létre. A koncepció hiánya pedig egy bizarr katyvaszt eredményezett. Az indiai motívumokat felvonultató Band Of Gypsies még nem is lenne rossz, a Put Em In The Groundban azonban kitűnik a lemez legnagyobb hiányossága. Ez pedig nem más, mint az épkézláb zenei alapok hiánya. Ennél jobban pedig nem rúghatta volna tökön magát egy olyan alakulat, melynek rapalapjai szinte kivétel nélkül etalonnak számítottak.  
 

 
Ezek helyett most B-Real és Sen Dog sorai alatt szinte kivétel nélkül valami karakter nélküli massza hömpölyög, mely sokszor még alibiként sem állja meg a helyét. És ebben sajnos semmi túlzás nincs, a Jesus Was A Stoner, a Pass The Knife vagy a Falling Down korábban egy maxi rejtett trackjeként is kínosnak hatott volna. (Talán a Locos az egyetlen track az albumon, amely halványan emlékeztet a 90-es, 2000-es évtized feszes, karakteres Cypress Hilljére.) Az összképet pedig tovább rontja az atmoszférikusnak szánt, ám teljesen funkciótlan intrók sokasága, melyeknek az időhúzáson kívül vajmi kevés szerepük van. 
 

 
Remélhetőleg az Elephants On Acid nem több mint egy egyszeri, félresikerült kísérletezés eredménye, mert erre az albumra mind a Prophets Of Rage, mind a Powerflo projektek – amúgy nem túl izgalmas – lemezei is köröket vernek. 
 
Kiadó: BMG 
 
kirsch
2018.10.09
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.