Kedvenc helyek

„Mindannyian idevalók vagyunk!” - Tarján Zsófi-interjú

A Pesti Est exkluzív interjúja
Eddigi legnagyobb, leghangosabb koncertjére készül a Honeybeast. Kicsit több mint egy hónappal a Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő SympHONEY II koncert előtt beszélgettünk az együttes énekesnőjével, Tarján Zsófival a koncertről, Élet a Marson című új lemezükről, legújabb klipjük forgatásról, társadalmi szerepvállalásról és még sok minden másról.
Volt előzménye, de hogy jött, hogy az Arénában tartsátok a SympHONEY II koncertet? 
 
Úgy jött az Aréna ötlete, hogy 2016-ban az Erkel Színházban tartott SympHoney koncertre a jegyeket már hónapokkal a koncert előtt eladtuk, majd 2017-ben csináltunk egy SympHoney turnét, aminek keretében az ország nyolc hazai nagyvárosában léptünk fel, ami ugyanúgy, mint az Erkel Színház esetében, mindenhol telt házas volt, így azt gondoltuk, hogy ezt most bevállalhatjuk. 
 
Mi az, amit elárulhatsz a koncertről? 
 
Hetven zenésszel fogunk színpadra állni, a Budafoki Dohnányi Zenekarral és a VoiceStation kórusával, ahogy az Erkel Színházban is, de ez a mostani az eddigi legnagyobb apparátus, amivel valaha dolgozott a zenekar, és minden eddiginél hatásosabb és szebb látványvilágra, fényeffektekre készülünk. Ez valóban nagyobb és hangosabb lesz, mind bármelyik korábbi SympHoney koncertünk. 
 
Híresen tudatosan építkező, maximalista zenekar vagytok. Te mióta készülsz erre a koncertre? 
 
Több mint egy éve készülök rá, így az sem véletlen, hogy tizenkét kilót fogytam ebben az évben. Több éve dolgozom azon, hogy életmódot váltsak, de ha nincs előttem ez a koncert, akkor nem biztos, hogy ennyire eredményes lett volna. 
 
Készültök valami különlegességgel? 
 
Mivel az Arénában, egy nem mindennapi helyszínen lesz a koncert, igyekszünk annak minden adottságát kihasználni, a legjobb látványt és hangzást kiépíteni, és készülünk meglepetéssel is, de ezt nem szeretném elárulni. Annyit talán mondhatok, hogy nem véletlenül készülök fizikailag is ennyire erre a koncertre.  
 
Te felelsz az együttes vizuális dolgaiért. Ez mit jelent? 
 
Ez azt jelenti, hogy art directorként veszek részt a vizuális projektekben. Leírom, hogy mit érzek egy-egy dal kapcsán, most Koszti Zsuzsanna csinálja a háttéranimációkat, aki dolgozott már a Punnany Massif zenekarral, illetve a Coldplay kreatív csapatában is, jelenleg az Egyesült Államokban van, így a világhálón tudunk csak kommunikálni. A megvalósítás részét ő csinálja, így kreatívan ő is nagyon jelentősen hozzáad a produkcióhoz. Mindig nagyon bízunk azokban az emberekben, akikkel együtt dolgozunk, általában hosszas keresés előzi meg, míg kiválasztunk egy művészt a Honeybeast csapatába.  
 
Szimfonikus koncert révén, gondolom, kellett kicsit változtatnotok a dalokon… 
 
Igen, egy ilyen jellegű előadáshoz mindig kell valamennyit változtatni a sorrenden. Eleve a koncert setlistjét is ennek megfelelően állítjuk össze. Tételesen szólaltatjuk majd meg a dalokat, akárcsak egy szimfonikus vagy egy progresszív rockkoncert esetében. Az első tételben a párkapcsolati témákat feldolgozó dalok szerepelnek majd, a második tétel a társadalomkritikus témákkal foglalkozik, a harmadik, ami szerintem az egyik legérdekesebb és leghosszabb is egyben, pedig ezek konklúziója. Ezt az inkább a mélyebb, filozofikus témával foglalkozó dalaink alkotják, majd a legvégén természetesen jön a finálé. 
 
Az, hogy számodra a tematikában filozofikus dalok a legérdekesebbek, azt jelenti, hogy ezek állnak a legközelebb hozzád? 
 
Nem, mindig más dal a kedvencem. Az aktuális hangulatomon múlik. Ha tudnék, sem szívesen válaszolnék az olyan típusú kérdésekre, hogy „melyik a kedvenc dalod, ünneped, ételed”... Mindig minden változik.  
 
Ez csak azért érdekes, mert legszembetűnőbben talán a párkapcsolati daloknál érződik, hogy olyan, mintha Zoli (Bencsik-Kovács Zoltán, dalszerző, szövegíró – a szerk.) női aggyal gondolkodva írná meg azokat… 
 
Zoli nagyon empatikus szerző, megvan a képessége ahhoz, hogy úgy írja meg a párkapcsolati témájú dalokat is, hogy azt száz százalékig hitelesen tudjam átadni. Plusz sok mindenben egyetértünk, a legtöbb dolgot illetően nagyon egy húron pendül a gondolkodásunk. Egy nagyon szerencsés találkozás volt a miénk. Én elő tudom adni azt, amit ő képvisel, illetve ő meg tud alkotni olyan gondolatvilágú dalokat, amikkel tudok azonosulni.  
 
Nyáron jelent meg az Élet a Marson című lemezetek, ami a MAHASZ-lista első helyére került. Éreztétek, hogy ez egy erős anyag? 
 
Nagyon bíztunk benne. Mindig megpróbáljuk magunkból a legtöbbet kihozni a stúdióban is. Így volt ez a Bódotta, a Súlytalan, a Legnagyobb hős estében is. Minden lemeznél tudatosan törekszünk arra is, hogy egy kicsit más legyen, mint az előző, és úgy véljük, hogy ezt sikerült megvalósítani ennél a lemeznél is, mert például a hangzásvilágában sokkal több elektronikus elem van, mint a Súlytalanban esetében, aminél viszont az volt az irány, hogy inkább az akusztikus hangzást erősítsük. Az Élet a Marson lemez előtt sokat újítottunk, rengeteg hangszert, főképpen elektronikus eszközöket, szoftvereket vásároltunk, így ezeket természetesen használni is akartuk az lemezen. 
 
Miért fontos számotokra ez a fajta zenei változatosság? 
 
Ez egy elég tudatos elhatározás a zenekar részéről, nem szeretnénk beskatulyázódni. Úgy gondoljuk, hogy a változatosság biztosíthatja azt, hogy egy zenekar minél hosszabban felszínen maradjon. 
 
A közösségi médiában is meg szoktátok kérdezni a rajongókat a dalokkal kapcsolatban, illetve, gondolom, a koncerteken is tesztelitek őket. Értek már meglepetések ezzel kapcsolatban? 
 
Pozitív meglepetések értek minket ezzel kapcsolatban. Például idén rengeteg koncertet adtunk Erdélyben, hét-nyolcszáz kilométerekre Budapesttől. Az idei nyár egyik legmeghatározóbb élménye volt, amikor egy-két héttel azután, hogy megjelent az Idevaló című dalunk, egy erdélyi koncerten velünk együtt üvöltötte a közönség. Brutálisan jó érzés volt, sohasem fogom elfelejteni! Így volt egyébként tavaly a Védtelennel is, csak akkor nem két héttel a megjelenés után, hanem kb. három hónappal történt meg velünk ugyanez Csomakőrösön. Mostanra a rajongók nagyjából jobban tudják az új lemezt, mint mi – ezt természetesen ironikusan érem, de tényleg határon innen és túl végig éneklik velünk az egész anyagot, ami nagyon felemelő!  
 

 
Az elmúlt öt évben négy lemezetek jelent meg. Ha csak a munkatempótokat nézzük, felmerül a kérdés, hogy esetleg már a következő anyagon is gondolkoztok? 
 
Van koncepció a következő lemezzel kapcsolatban, de szerintünk most jön majd az az időszak, amikor egy picit lassabbra vesszük a tempót. Nem lehet egy évben két lemezen is dolgozni plusz egy nagy koncerten. Most biztos, hogy hosszabb lesz a két lemez megjelenése közti időtartam, de egyébként Zolinak már bőven vannak ötletei, sőt már a címét is tudjuk, de azt még nem árulom el.  
 
Nemrég forgattátok az Idevaló klipjét. Mesélnél róla? 
 
A klipben olyan emberek igaz történeteit dolgozzuk fel, akik speciális körülmények között élnek. Gyakran hívjuk őket sérültnek, fogyatékkal élőknek, de én nem szeretem ezeket a kifejezéseket. Ugyanolyan lendülettel és szerintem sokkal több vagánysággal veszik az élet kihívásait, mint egy egészséges ember. A történet három szálon fut, az egyik karakterünk Illés Fanni, aki paralimpikon úszó, lábak nélkül született, ennek ellenére sikeres a sportban, és olyan kemény fizikai terhelésnek, van kitéve, amit az átlagemberek jelentős része nem bírna végigcsinálni. A másik karakter Sárai Rita, aki egy baleset során került kerekesszékbe. Egyik pillanatról a másikra változott meg az élete, depressziós lett, amiből ki tudott jönni, erőt vett magán és újra elérte, hogy boldog legyen. Ma már kerekesszékben táncol, tanít és inspirál másokat. A harmadik karakterünk Demeter Orsi, aki Down-szindrómával született, mégis színésznő lett. Kiáll a színpadra és ott van agyban, egy olyan dolgot csinál, amitől az emberek jelentős része tartana. Orsi a bátorságával és vagányságával porig rombolja az előítéleteket! Én mesélőként, énekesként veszek részt a történetben. Az egész azt szimbolizálja, hogy mindannyian idevalók vagyunk! Amúgy a dal témája nagyon sok mindenre kivetíthető, a klipben egy adott témakört dolgoztuk fel, de számtalan variáció lehetne. Nekem elsőre például a bullying jutott eszembe. 
 
A dalaitok egy részében, illetve abban is, hogy részt vesztek jótékonysági rendezvényeken érezhető egyfajta társadalmi szerepvállalás is. Fontos számodra, hogy ismert énekesnőként felvállalj ilyeneket? 
 
Természetesen. Azt gondolom, hogy ezek pont olyan témák, amikkel kapcsolatban felelősséget kell vállalni, beszélni kell róluk, ha tudunk, példát kell mutatni. Mindenképpen szeretnék ilyesmivel foglalkozni a jövőben. Még nem tudom, hogy miként, de szeretnék segíteni!  
 
 
Molnár Ágnes
2018.10.15
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.