Cékla – Az őszi csodaszer

A mesebeli, színpompás őszbe tökéletesen beleillik az élénk vöröses-lilás cékla, ami nem véletlenül nagy kedvenc manapság a konyhában, hiszen rendkívül egészséges: antioxidánsai segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket, méregtelenítő hatással bír, a test oxigénellátását javítva pedig növeli az állóképességet. Most megmutatjuk, hogyan céklázz be!

Tudtad?

 

A középkorban sokan a boszorkányok titkos kellékének tartották a céklát, ugyanis a korabeli javasasszonyok előszeretettel használták „varázslataikhoz” a szuperegészséges finomság gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, bőrnyugtató hatását!

Kezdődjön fitten a reggel! 
 
Nincs is jobb napindító, mint egy vitamindús saláta! Darabolj céklát, répát, retket egy tálba, és szeletelj hozzá a kedvenc sajtodból, hiszen a tejtermékek, főleg a sajtok segítik felszívódni a répa és a cékla jótékony ásványi anyagait és csodás vitaminjait! Ha van kedved, grillezz a serpenyődben kecskesajtot a reggelihez!  
 
Őszi délelőttökre 
 
Ősszel a korai sötétedéstől és a késői napkeltétől, na meg azért, mert vége a nyárnak, sokkal nehezebben pörög föl az ember. Ebben segít, ha bedobsz egy energiaitalt. Persze nem a boltokban kapható tuttifrutti ízű műanyagokra gondolunk, sokkal inkább az egyik legegészségesebb energiabombára, a természetes céklalére. Habár már egyre több szupermarketben kapható dobozolt céklalé, sokkal vagányabb, ha magadnak készíted el otthon! Hámozz meg, darabolj kockára és turmixolj vízzel és citromlével folyékonnyá 3-4 darab céklát, és már szürcsölheted is az új kedvenc üdítődet! 
 

Valami gyorsat ebédre? 
 
Nem kell órákig bíbelődnöd a főzéssel, ha például céklalevessel menőznél a munkahelyeden: a művelet hasonló, mint a céklalénél, csak itt hagyhatod egy kicsit pépesebb állagúra a turmixolt zöldséget! Keverj hozzá répapépet, egy csepp citromot, fűszerezd ízlés szerint citromfűvel, borssal, oregánóval és bazsalikommal, majd tedd a tűzre forrásig, és kész is a leves, amiért irigyelni fognak a kollégák! 
 

Édesre éhezel? 
 
Ettél már például rózsaszín palacsintát? Ha nem, akkor próbáld ki a céklás verziót, biztosan rabul ejt majd! A trükk pedig csupán annyi, hogy a folyékony palacsintatésztához céklalevet kell keverned! A sütésnél viszont vigyázz, mert a céklás massza hamarabb odakozmálhat! A hardcore verzióban a céklalé mellett egészben hagyott cékladarabokat is hagyhatsz! Ezt aztán az örök nutella helyett például hallal, vagy darált hússal és zöldségekkel is megtöltheted! 
 

Jöhet egy kis nasi?  
 
Vendégváráshoz, de egy lustálkodós péntek estéhez is kitűnő csipegetnivaló a céklachips! Szeleteld fel egy éles késsel vagy hasábburgonya-darabolóval vékony karikákra a megmosott és meghámozott céklát, majd fektesd őket alufóliára, és dugd a sütőbe 10-20 percre, amíg chipsállagúra nem száradnak! Jó ropogtatást! 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Fess céklával! 
 
Művészkednél? Ha szeretsz alkotni, vagy a gyerkőcöket kell lefoglalni, a festés szuper dolog! Még inkább az, ha nem bolti, hanem környezetkímélő, természetes festékekkel dolgozol. Tudtad például, hogy készíthetsz házilag is vízfestéket? Többek között céklából: ennek a zöldségnek ugyanis nagyon magas a piros pigmenttartalma. Mosd meg, darabold fel és turmixold masszává a céklát, majd tegyél bele egy evőkanál ecetet és sót, adj hozzá egy kis vizet, éppen annyit, hogy ellepje, és kezdd el kis lángon főzni! Körülbelül 20 perc rotyogás, és ha kihűlt a főzeted, elő az ecsetekkel! 


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.