Sokoldalú és egészséges – a kökény

Lombfakadás előtti virágzásakor, március-április környékén a népi hiedelem szerint lehűl az idő, esetleg viharossá válik. A globális felmelegedésnek köszönhetően azonban ez már idén sem volt így, hisz sütött a nap. Ettől függetlenül a kökény ugyanúgy megérett a szedésre, melynek most van a szezonja.
Megcsípte már a dér? 
 
Ez a mutatós, vadon termő, kékes-lilás bogyós gyümölcs akkor a legfinomabb, amikor leheletnyi dér vonja be gömbölyded felületét, azaz megcsípi azt. Alapvetően fanyar ízű, de a hideg hatására ekkor válik könnyeden édeskéssé az íze. A kökény a rózsafélék családjába, azon belül pedig a szilvafélék alfamíliájába tartozik. Ebből kiderül, hogy egyrészt közeli rokona a szilvának, valamint az is, hogy szúrós a szára. Szüreteléskor számolj ezzel a ténnyel, meg kell dolgozni érte! 
 
Ez a dizájnos vadgyümölcs nagyon nagy területen elterjedt, hiszen őshonos a kontinensünkön. Megtalálható Közép-Skandináviában, de még Észak-Afrikában is. A Brit-szigeteken szintén ott van, és marad is, Brexit ide vagy oda. A Kékesnél magasabb tájakon is otthon érzi magát erdőszéleken, hegyoldalakon. 1500 méterig kompatibilis. 
 
Bor, mámor, hogyan? 
 
Nem mi találtuk fel a kökénylikőrt, hanem a spanyolok – hát persze, a viaszt is ők – viszont már régen. Patxaran néven Navarra környékén varázsolnak izgalmasan csodálatos nedűt belőle. Azért persze máshol és itthon is szokás belőle különböző alkoholos italokat készíteni. A paletta egészen széles: bor, likőr, whiskey, pálinka, gin. Szesz hiányában fantasztikus limonádé vagy szörp alkotható belőle. Teát a virágából szokás forrázni, de az áprilisban gyűjthető be. 
 
Kökény a konyhában 
 
Igazi ínyencségek születhetnek a fanyar bogyó és húsok, sajtok házasításával. Feldolgozva kiváló befőtt, szósz, lekvár, zselé készülhet belőle, melyek színe már önmagában elindítja a nyálelválasztást, de a szemet is gyönyörködteti. Aszalt formában is finom csemege, és egészséges is. Végül pedig létezik kökényből készített méz is, bár ez a különleges kategóriába tartozik – kóstold meg, ha módodban áll, mert nagyon finom! 
 
Pesti est-tipp: 
 
Egy kis fifikával magad is létrehozhatsz belőle alkoholos vagy alkoholmentes bonbont. A párlatokhoz használt gyümölcsöt ne dobd ki, hanem helyezz egy-két darabot jégkockatartóba öntött, olvasztott csokira, majd vond be a tetejét is, és tedd a mélyhűtőbe! Nem fogod megbánni. 
 
Év végi immunerősítés 
 
A kökény C-vitaminban gazdag bogyó. Lekvárja hasfogó, segít bélhurut esetén. A tea ezzel ellentétben hashajtó hatású. Csökkenti az étvágyat, segít az emésztésben. Vértisztító hatása is van, melynek következtében a toxinok távoznak a szervezetből, a bőr pedig felfrissül. A lekvár, az italok – kis mennyiségben – gyorsítják a gyógyulást, erősítik az immunrendszert és az idegeket. 
 
Ahol nem is gondolnád… 
 
A kökény nem csupán a konyhában vagy a kozmetikában van jelen (krém is készül belőle), hanem akár a golfpályán, vagy egyszerűen az utcán. Kemény faanyagából ugyanis golfütőket és sétapálcákat gyártanak, sőt a Harry Potter-könyvek óta tudjuk: varázspálcákat is. 
 
 
 
Szálka Sarolta
2018.10.30
|


Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.