„Rögtön megláttuk benne Freddie-t” - Brian May

A Queen tagjai maguk is aktívan részt vettek a Bohém rapszódia című életrajzi film elkészítésében, hogy méltó emléket állítsanak énekesüknek, a legendás Freddie Mercurynak, és persze önmaguknak.

71 éves.

 

Az első bandája a Smile volt, csak utána jött a Queen.

 

A Guitar World magazin olvasói a földkerekség 2. legfontosabb gitárosának választották.

Mi vitte rá, hogy részt vegyen a film elkészítésében? 
 
Sokat hezitáltunk rajta, mert tudtuk, hogy borzasztó nehéz lesz olyan filmet készíteni, ami igazságot szolgáltat Freddie számára. Az évek során sokszor találtak meg bennünket az ötlettel, és rájöttünk, hogy ha mi nem veszünk részt benne, akkor előbb-utóbb megcsinálja valaki nélkülünk, és akkor nem tudjuk majd megvédeni Freddie örökségét, ezért inkább belevágtunk. Így is hosszú útnak bizonyult: tíz évig dolgoztunk rajta, és közben jöttek a különféle forgatókönyv-változatok és rendezők. Aztán eljött az a pont, hogy a Fox elég erősnek érezte a tervet ahhoz, hogy megvásárolja. A producerünk, Graham King az elejétől fogva hitt a projektben. 
 
Mikor kezdte azt gondolni, hogy a film működni fog? 
 
Graham akkor nyomta csak meg a start gombot, amikor már tudta, hogy összeállt a megfelelő csapat. Rami Malek kiválasztása a főszerepre kulcsfontosságú volt. Már az első alkalommal elvarázsolt minket. Éreztük a szenvedélyét, és rögtön megláttuk benne Freddie-t. Ugyanakkor a bennünket játszó srácok is fantasztikusak, teljesen beleélték magukat a szerepükbe, és el is hitték, hogy ők mi vagyunk. Több volt nekik ez, mint egy egyszerű színészi meló. Ugyanez igaz Lucy Boyntonra is, aki Freddie barátnőjét, Mary Austint alakította.  
 
Megtanítottak nekik pár trükköt? 
 
Ben Hardy azzal a szöveggel jött a meghallgatásra, hogy tud dobolni, ami jó nagy lódítás volt. Semmi köze nem volt a doboláshoz, de a nulláról meg tudtuk tanítani annyira, hogy tökéletesen tudta hozni Roger stílusát. Sok időt töltöttünk a srácokkal. Gwilym Lee már úgy csatlakozott a filmhez, hogy tudott gitározni, de azért mutattam neki ezt-azt. Nagyon odafigyelt mindenre, ezért amikor a filmben nézem, szinte elhiszem neki, hogy a fiatalkori önmagamat látom. 
 
Mesélne kicsit részletesebben a Rami Malekkel való első találkozásról? 
 
Roger lakásában találkoztunk vele először. Neki elég szörnyű lehetett, hiszen ott állt, és az egész Queen zenekar őt nézte, de minket rögtön teljesen levett a lábunkról a fellépésével. Rögtön megtetszett benne, hogy nemcsak Freddie erejét és pezsgését kapta el, hanem az érzékenységét és a sebezhetőségét is. Freddie-re általában mindenki egy lángoló lelkű előadóként gondol, pedig az elején még kifejezetten szerény volt, és nemcsak az előadót érdemes látni benne, hanem a hatalmas tehetségű zenészt is, mert az is ő volt. 
 
Amikor először találkozott Freddie-vel, azonnal meglátta a benne rejlő lehetőséget? 
 
Az egyszerű válasz az, hogy nem. A nyilvánvaló erényei ellenére teli volt vad álmokkal, szeszélyekkel és bizonytalansággal. De emlékszem egy meghatározó pillanatra a stúdióból. A Son and Daughter című dalunkat énekeltem, amit úgy képzeltem, hogy én éneklek majd az albumon is. Aztán utánam Freddie is elénekelte a dalt, és John Anthony, az első producerünk rögtön azt mondta, hogy „Vow, még sosem hallottam ehhez fogható hangot”. Akkor kezdtem el arra gondolni, hogy Freddie-nek igazán különleges hangja van. Viszont Freddie sosem volt elégedett önmagával. Mindig újra akarta venni a dolgokat egészen addig, míg elérte a tökéletes eredményt. 
 
A film vizuálisan nagyon autentikusnak tűnik. A csapat tagjai az önök valódi fellépőruháit viselik? 
 
Volt egy pillanat Gwilymmel, amikor együtt nézegettük a könyvet a filmbéli fellépőruháikról, amikor eszembe jutott, hogy áthívjam őt, hogy válogathasson a régi darabok közül. Szerencsére sokat megőriztünk közülük. 
Tulu/Fórum Hungary
2018.10.29
|
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
13
K
14
Sze
15
18:15
Minden kút Rómába vezet
amerikai romantikus vígjáték, 2010
18:15
Rád talál a szerelem Valentine-ban
amerikai romantikus film, 2016
18:20
Mirai - Lány a jövőből
japán animációs film, 2018
18:45
Tron: Örökség
amerikai sci-fi, 2010
18:45
Forró hangulat
amerikai film, 2018
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.