Demeter/Haris – Tulajdonság-energia-mezők

Budapest, Műcsarnok, 2018. október 11. - november 25.
Demeter István katolikus pap, költő, festő és Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész barátsága 1967-ben indult, aminek a pap ’77-es halála vetett véget. Demeter festészete azonban ezután is fontos inspirációs forrás maradt Haris számára. A Műcsarnok kiállítása kettejük barátságának és munkásságának lenyomata.
Demeter István negyvenhat évesen kezdett el festeni, automatikus festésmóddal vetette papírra vízióit, pontosan vezetett képjegyzékeinek tanúsága szerint előfordult, hogy egy éjszaka száz festményt is készített. A mintegy húszezer papír alapú, vegyes technikával készült festményből azonban mindössze kétezer mű maradt meg a művész hagyatékában.  
 
Alkotói ihletettségét precíz tudatossággal kontrollálta, s alapvetően ez a kettősség határozta meg munkamódszerét: az alapra csurgatással, dörzsöléssel, nyomtatással felvitt festékfoltokat grafikus rajzolattal és ecsetvonásokkal értelmezte. Festészete gesztusfestészet, lelki és hangulati állapotok, víziók közvetlen kifejezése, művészete az absztrakt expresszionizmushoz, az akciófestészethez és az informel nemzetközi irányzatához kapcsolható. 
2018.10.29
|
(14 kép)


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.