Csodák csodája – avagy a nadálytő hatásai

Aki ismeri, az tudja. Forrasztófűnek is hívják. Ha még nem hallottál róla, akkor eljött az idő, hogy megismerd ezt az évelő növényt. Talán már a krémet is használtad zúzódásra, lehet, hogy csak egy ismerős nyomta a kezedbe, de még sosem néztél utána. Pedig a fekete nadálytő (Symphytum officinale) csodákra képes.
Természetesen nem minden területen, hiszen nem írja meg helyetted a házit, vagy a szakdolgozatot, esetleg az esszét és így tovább. Viszont, ha borzasztóan bevágtad valahova a könyököd, elestél, meghúztad a derekad, akkor a cirka három napig tartó krémezés hatására máris jobban leszel. A megfigyelések szerint ugyanis ennyi nap alatt jelentős javulást észlel a beteg akár fájdalomról, akár sebgyógyulásról van szó. 
 
Törés, zúzás, vakarózás 
 
Mindenféle zúzódás, nem nyílt sérülés felületi kezelésére kiváló. Csonttörés esetén kiegészítő kúraként segít, a gyökerében lévő vegyületeknek köszönhetően gyorsítja a gyógyulási folyamatot, fertőtlenít, enyhíti a fájdalmat, a gyulladást. Az ízületek és izmok regenerálására is tökéletes. Ha pikkelysömörtől szenvedsz vagy atópiás ekcéma kínoz, mindenképp foglalkozz a kiváltó okkal is, de külső kezelést bátran alkalmazhatsz a beteg bőrfelületen, ha az nem vérzik. Puhítja a keménnyé vált bőrt. 
 
Vigyázat, mértékkel! 
 
A fekete nadálytő kizárólag külsőleg alkalmazandó, zárt, nem vérző felületekre, mivel hatóanyagai között mérgezőt is találsz. A benne lévő pyrrolizidin májkárosító hatású. Egy évben maximum 4-6 hétig használhatod, annál tovább nem szabad. Ha állapotos vagy, szoptatsz, kerüld! Csak kétéves kor felett gyógyíts vele emberpalántát! De ma már a gyógyászati felhasználáshoz nemesítik az alapfajt, amely nem tartalmazza ezt a toxikus összetevőt. De ha magad gyűjtöd a növényt, teát ne készíts belőle, kenőcsöt, tinktúrát, esszenciát viszont igen, melyet tehát mértékkel használva fantasztikus gyógyulásokat érhetsz el.  
 
A lehető legjobb gyökér 
 
A gyökér a szlengben nem a legpozitívabb melléknév, viszont főnévként máris tökéletes. A nadálytő gyökere az ugyanis, amiből a csodásan gyógyító anyagokat kinyerik. (Levelében is van használható vegyület, de azzal foglalkozzanak a szakemberek.) A gyökerek mélyre húzódnak a földben, 2,5-3 cm átmérőjűek, mint mondjuk egy komolyabb sárgarépa. Csak a nadálytő nem narancssárga, hanem barnás vagy fekete a föld alatt, és durvább felületű. Ha kettévágod, fehéres, sárgás, nyákos belsőt találsz, mely maga a lényeg! Egyébként, ha a kettévágott gyökeret külön-külön elülteted, hamarosan két új növény fejlődik ki – ugyanis nagyon könnyen regenerálódik ő maga is, szinte elpusztíthatatlan. A borágófélék, más néven érdeslevelűek családjába tartozik. kétszikű növény. Robosztus, erős, kis, lefelé csüngő, lilás vagy ritkán sárgás virágokkal. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Te is készíthetsz pakolást, ha be tudod szerezni a növény gyökerét, melyet frissen szedve kell lereszelned. Egy tiszta konyharuhán terítsd szét a pépessé változtatott növényi részt, majd ügyesen fordítsd rá a beteg felületre. Azaz a reszelék találkozzon közvetlenül a bőröddel. Hagyd rajta egy éjszakán át. Meglátod, reggelre sokkal kevésbé vagy egyáltalán nem fog fájni, és ha volt duzzanat, az is kisebb lesz. De drogériákban kapható krémekkel is operálhatsz. Jobbulást! 
Szálka Sarolta
2018.11.20
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.