Decemberben 12 dühös ember az Átriumban

Tizenkét esküdt hivatott dönteni egy kamasz fiú bűnösségéről. Ha bűnösnek találják, a fiút kivégzik. A vád: apagyilkosság. Hatnapos tárgyalássorozaton vannak túl: a tizenkettőből csupán egyvalaki nincs teljesen meggyőződve a bűnösségről.
A vita során meggyőzhető-e olyasvalaki is, akit vagy előítélet, vagy mélyen lakozó gyűlölet, vagy érdektelenség, vagy személyes sorstragédiák vezérelnek akkor is, ha nem saját életükből kell hozniuk a példákat? Mit lehet tenni, ha a vitázók még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?
 
Az olvasópróbán Császi Ádám rendező elmondta: az előadás, bár a darab Amerikában játszódik több mint hatvan éve, természetesen erősen reflektál korunkra és hazánkra. Az előítéletekre, az érvelés fájó hiányára – arra, hogy lassan senki nem ért egyet senkivel. Hogy már az előtt kész a másokról alkotott vélemény, mielőtt végighallgatnánk a másikat. A darab fő kérdése: hogyan működik ilyen keretekben a demokrácia, mi a jó és mi a rossz benne? A rendező kiemelte: a dráma színpadra állításának alapja a lélektani realizmus, ám a kommunikációs helyzet miatt egyes pontokon elrajzolttá, groteszkké válnak a szituációk.
 
A bemutatóra december 20-án kerül sor az Átriumban. 
 
2018.11.21
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.