Téli madáretetés

Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad, sőt a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet.
Az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak – a gyerkőcök számára pedig rengeteg megfigyelési élményt nyújt −, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt. De az etetést folyamatosan, egész télen végeznünk kell.

Igen ám, de mivel etessük őket? A madáreleségek három csoportba sorolhatóak, melyeket együtt érdemes alkalmazni, így ivóvízzel kiegészítve biztosak lehetünk benne, hogy a madarak részéről nem éri szó a ház elejét. Ilyenek az olajos magvak (nem sózott, nem pörkölt), például: fekete napraforgó, köles, egyéb apró szemű magok, állati zsiradék: kacsa-, liba-, sertésháj, sertés zsírszalonna, faggyú (nem sós), cinkegolyó, valamint a gyümölcs. Itt a legolcsóbb megoldás az alma, melyet érdemes bokrok és fák ágcsonkjaira felszúrni, így hóesés esetén is elérhető lesz számukra.

Fontos megjegyezni, hogy mivel ne etessük őket. Kenyér, kenyérmorzsa, péksütemény gyakori és nagy mennyiségű fogyasztása káros, sőt kimondottan veszélyes a számukra. A kenyérfélék egy idő után erjedésnek indulnak, melyek gyomor- és bélgyulladást, még rosszabb esetben az állat pusztulását okozhatják.


2018.11.23
|


Így neveld a sárkányodat 3

amerikai animációs film, 104 perc, 2019

A Lego kaland 2

amerikai-ausztrál-dán-norvég-kanadai animációs film, 106 perc, 2019

Egy kutya hazatér

amerikai családi film, 96 perc, 2019

Kókusz Kokó, a kis sárkány 2. - Irány a dzsungel!

német animációs film, 80 perc, 2018

Asterix: A varázsital titka

francia animációs film, 85 perc, 2018
További gyerekfilmek
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
06:22
Sam, a tűzoltó
VI. évad, 25. rész
06:25
Franklin
kanadai animációs filmsorozat, Franklin és a csúnya szó, 2003
06:25
Polly Pocket - Apró erő
I. évad, 11. rész
06:25
Tini titánok, harcra fel!
2013, 1135. rész: Április bolondjai
06:25
The Avatars
II. évad, 4. rész
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.