Így készült A ház, amit Jack épített

Lars von Trier legutóbb a kendőzetlen, vad szexualitással, most pedig az erőszak rendkívül nyílt, sokkoló ábrázolásával provokál. A ház, amit Jack épített szigorúan erős idegzetűeknek ajánlott néznivaló egy sorozatgyilkos válogatott tetteiről.
10. Amikor először hírt adtak A ház, amit Jack épített-ről 2014-ben, még egy nyolcrészes minisorozatról volt szó, ám Lars von Trier 2016-ban módosította a terveit, és inkább mozifilmet forgatott. 
 
9. A filmben a főszereplő megcsonkít egy állatot, ám a világ legismertebb állatvédő szervezete, a PETA mégis megvédte a mozit, mondván világosan rámutat arra, hogy a gyerekkori állatkínzó tevékenység egy előzetes jele a későbbi pszichopata magatartásformának. 
 
8. A film egyik visszatérő vizuális eleme, hogy Jack egy sikátorban nagy kártyákon mutat a kamera felé kulcsszavakat. Ezt az ötletet von Trier a Subterranean Homesick Blues című Bob Dylan-videoklipből kölcsönözte. 
 
7. A rendező nem egyben, hanem két részletben forgatta le a filmet, egy nagyobb szünetet közbeiktatva. Erre azért volt szükség, hogy a szünetben össze tudja vágni a már felvett anyagot, és a látottak alapján módosítani tudja a későbbi felvételeket. Ez volt von Trier első filmje, amiben ezt a munkamódszert választotta. 
 
6. Lars von Trier a következő mondattal magyarázta a film kegyetlenségét: „A ház, amit Jack épített megmutatja, hogy az élet gonosz és lelketlen, amire az élő bizonyíték a Homo Trumpus, a patkánykirály létezése”. 
 
5. A film rendkívül önreflektív, amit az is bizonyít, hogy a rendező részleteket vág be olyan korábbi munkáiból, mint a Melankólia, az Antikrisztus vagy a Nimfomániás
 
4. Von Trier az 1991-ben készült Európa című filmje óta most készített először olyan filmet, aminek nem egy nő, hanem egy férfi a főszereplője. Erről ironikusan azt nyilatkozta, hogy úgy érzi, már letudta a kötelezettségeit a női nem irányába. 
 
3. A Jacket alakító Matt Dillont leginkább az lepte meg a rendezővel való közös munkában, hogy Lars von Trier soha nem próbál, még a legkomplexebb jeleneteket sem. Mindent azonnal rögzít a kameráival, nála nincs olyan, hogy lemaradjon egy jó színészi pillanatról. 
 
2. A film világpremierje az idei Cannes-i Filmfesztiválon volt, annak ellenére, hogy hat évvel ezelőtt a rendező persona non grata, azaz nemkívánatos személy lett a fesztiválon egy sajtótájékoztatón előadott nácizós performansza miatt.  
 
1. A cannes-i világpremieren több mint száz néző sétált ki a film közben a meredek jeleneteket látva, ugyanakkor a vetítés végén a rendező a bent maradt közönségtől hatperces állva tapsolást kapott, vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy A ház, amit Jack épített erősen megosztotta a közönséget. 
 
2018.11.26
|
(11 kép)


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.