Így készült A ház, amit Jack épített

Lars von Trier legutóbb a kendőzetlen, vad szexualitással, most pedig az erőszak rendkívül nyílt, sokkoló ábrázolásával provokál. A ház, amit Jack épített szigorúan erős idegzetűeknek ajánlott néznivaló egy sorozatgyilkos válogatott tetteiről.
10. Amikor először hírt adtak A ház, amit Jack épített-ről 2014-ben, még egy nyolcrészes minisorozatról volt szó, ám Lars von Trier 2016-ban módosította a terveit, és inkább mozifilmet forgatott. 
 
9. A filmben a főszereplő megcsonkít egy állatot, ám a világ legismertebb állatvédő szervezete, a PETA mégis megvédte a mozit, mondván világosan rámutat arra, hogy a gyerekkori állatkínzó tevékenység egy előzetes jele a későbbi pszichopata magatartásformának. 
 
8. A film egyik visszatérő vizuális eleme, hogy Jack egy sikátorban nagy kártyákon mutat a kamera felé kulcsszavakat. Ezt az ötletet von Trier a Subterranean Homesick Blues című Bob Dylan-videoklipből kölcsönözte. 
 
7. A rendező nem egyben, hanem két részletben forgatta le a filmet, egy nagyobb szünetet közbeiktatva. Erre azért volt szükség, hogy a szünetben össze tudja vágni a már felvett anyagot, és a látottak alapján módosítani tudja a későbbi felvételeket. Ez volt von Trier első filmje, amiben ezt a munkamódszert választotta. 
 
6. Lars von Trier a következő mondattal magyarázta a film kegyetlenségét: „A ház, amit Jack épített megmutatja, hogy az élet gonosz és lelketlen, amire az élő bizonyíték a Homo Trumpus, a patkánykirály létezése”. 
 
5. A film rendkívül önreflektív, amit az is bizonyít, hogy a rendező részleteket vág be olyan korábbi munkáiból, mint a Melankólia, az Antikrisztus vagy a Nimfomániás
 
4. Von Trier az 1991-ben készült Európa című filmje óta most készített először olyan filmet, aminek nem egy nő, hanem egy férfi a főszereplője. Erről ironikusan azt nyilatkozta, hogy úgy érzi, már letudta a kötelezettségeit a női nem irányába. 
 
3. A Jacket alakító Matt Dillont leginkább az lepte meg a rendezővel való közös munkában, hogy Lars von Trier soha nem próbál, még a legkomplexebb jeleneteket sem. Mindent azonnal rögzít a kameráival, nála nincs olyan, hogy lemaradjon egy jó színészi pillanatról. 
 
2. A film világpremierje az idei Cannes-i Filmfesztiválon volt, annak ellenére, hogy hat évvel ezelőtt a rendező persona non grata, azaz nemkívánatos személy lett a fesztiválon egy sajtótájékoztatón előadott nácizós performansza miatt.  
 
1. A cannes-i világpremieren több mint száz néző sétált ki a film közben a meredek jeleneteket látva, ugyanakkor a vetítés végén a rendező a bent maradt közönségtől hatperces állva tapsolást kapott, vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy A ház, amit Jack épített erősen megosztotta a közönséget. 
 
2018.11.26
|
(11 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.