Szökj meg a nyárba fillérekből! Utazási tippek spórolósoknak

Már most unod a taknyos, fejfájós, végeláthatatlan őszi esőt, előre ráz a hideg a karácsonyi hólatyaktól, és máris húzod a strigulákat nyárig? Akkor most figyelj: lelépni a télből nem csak a milliomosok kiváltsága. Mutatjuk, hogyan utazz okosan! És persze jó nyaralást kívánunk!
Csináld magad mozgalom! 
 
Az elmúlt egy évben nyolc országban jártam, többek között volt szerencsém belekóstolni a kengurus-koalás ausztrál nyárba is, pedig nem vagyok Dagobert bácsi eddig nem ismert unokahúga. A titkom mindössze annyi, hogy igyekszem okosan utazni. Ugyanis manapság már nem csak az otthoni kreatívkodásnál menő, ha feltalálod magad, és használod a fantáziádat! Vedd bátran elő a mélyen benned szunnyadó nagy utazót, és az utazási irodák szaftos ajánlatai helyett szervezd meg magadnak az utadat! Így nemcsak hogy jóval olcsóbban lehet a tiéd az álomnyaralás, hanem valóban személyre szabott holidayed lesz, hiszen oda és úgy utazol, ahogy szeretnéd, és a programokat is te válogathatod össze! Ráadásul hamar rájössz majd, hogy mennyi örömet és izgalmat rejt magában egy nyaralás önálló megszervezése! Az átszállások keresgetése és a legnagyobb turistalátványosságok árainak felkutatása közben pedig olyan varázslatos, rejtett csodákra is bukkanhatsz, amikről eddig még álmodni sem mertél! 
 
A kevesebb néha több 
 
Akkor sem kell pánikba esned, ha a kiválasztott olcsó járatnál horrorösszeget kérnek egy-egy nagyobb feladott poggyászért. Hiszen gondold csak újra a bőröndödet. Valószínűleg a feladott csomagba úgyis mindenféle felesleges dolgot gyömöszölnél. Utazz egyszerűen, hiszen a nyárba mész: lenge ruhák, úszódressz, törölköző és persze a minden utazáshoz kötelezően bepakolandó tisztasági felszerelés és gyógyszerek az alapcsomag, a többit meg, ha jobban belegondolsz, mind beszerezheted az úti célod kis ábécéjében is! 
 
Luxus helyett valami új 
 
Végy egy nagy levegőt idén, és engedd el az ötcsillag-félpazió uncsi kulcsszavait! A nagybetűs ajánlatok helyett pedig nyargalj föl az internetre, utazós fórumokra, szállásfoglaló weboldalakra, és keresd meg a legolcsóbb panziókat, hiszen ha nyaralni mész, úgysem a szobában fogsz ücsörögni, hanem a tengerparton. Így végül is majdnem mindegy, hogy van-e hárompolcos minibár és selyemabrosz az éjjeliszekrényen. A tenger mesés hullámai mellett pedig szerintem a klórszagú wellnessrészleg is könnyen hanyagolható.  
 
Könnyen elérhető télből a nyá
rba kedvenceink:
 
Egyiptom – pár óra repülés, történelem, sivatag, nyár!  
 
Brazília – sok óra repülés, de megéri: lajhárok, esőerdők, óceán!  
 
Kanári-szigetek – tévedés, hogy csak a milliomosok paradicsoma lenne!
 
Dubai – karnyújtásnyira a misztikus kelet!  
 
Marokkó – életre kelt 1001 éjszaka!  
 
Kuba – retró, szivar és napsütés!

 
Pesti Est-tipp:  
 
Csak a tutit! 
 
Persze az olcsó szállás mindig rejt magában rizikókat, de ez az ötcsillagosnak meghirdetett csodaszobákkal is így van sajnos. Éppen ezért kizárólag biztos, visszaigazolt szállásra mondj igent, és ha bármiféle kétséged is támadna, ne félj a kiválóbbnál kiválóbb nemzetközi és hazai utazós fórumokon tanácsot kérni, ahol reklámszöveg helyett valós emberek valós tapasztalatait és élményeit olvashatod, akár egy strand, akár egy szállás kapcsán! 
 
Éld az ő életüket! 
 
Olcsóságuk mellett a kis panzióknak a másik sajátos bája, hogy általuk sokkal közelebb kerülhetsz a helyi kultúrához. Sokszor ugyanis ezek a helyek apró családi vállalkozások, ahol a nagybácsi a szakács, a nagypapa meg a halász, és egészen biztos, hogy mindketten igazán szívesen mesélnek a városukról, és a legtutibb helyi receptekről is! Persze ha igazi kalandornak érzed magad, akkor van még egy szállásötletünk! Regisztrálj az évek óta nemzetközi népszerűségnek örvendő couchsurfing.com-ra, és legyél a helyiek vendége! 
 
Mi az a couchsurfing? 
 
A couchsurfing, más néven matracszörf egy nemzetközi hálózat, ahol helyi lakosok ajánlják fel egy-két éjszakára a nappalijuk foteljét, vagy jobb esetben a vendégszobájukat a megfáradt utazónak. Persze ezzel a kalanddal nemcsak olcsó szállást nyerhetsz, hanem új barátokat is, hiszen a vendéglátók általában nagyon szívesen vezetnek végig a városukon, mesélnek a kultúrájukról, hívnak meg egy italra a legeldugottabb, de legmenőbb pubban, és mutatnak be a barátaiknak. Sok esetben pedig nemcsak tiszta ággyal, hanem meleg vacsorával is várnak, így az ottani gasztronómiába is belekóstolhatsz! 
 
Persze a couchsurfing szállások terén sem árt az óvatosság, hiába ellenőrzött oldalról beszélünk, itt is becsúszhatnak svindlerek. Ezért mielőtt egy vendéglátóhoz bekopogsz, ne felejtsd el csekkolni a profilja alatt található véleményeket és kommenteket, amiket az eddigi vendégei írtak róla! 
 
+ 4 spórolós tipp 
 
Általában a sokcsillagos éttermet messze lekörözi a legeldugottabb kis tengerparti kifőzde! 
 
A felkapott turistahelyeken aranyárban mérik az ivóvizet, ne felejtsd otthon a sajátodat! 
 
Napközbenre, a strandra vagy egy kiránduláshoz készíts szendvicset, így megúszod a kétes minőségű, ámde méregdrága beach kajákat! 
 
Légy a saját idegenvezetőd: a fizetett programok helyett válaszd a térképed, és vedd nyakadba a várost! Így a legtitkosabb zugokra is könnyen rátalálsz majd! 
Kurcz Orsi
2018.11.27
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.