Az alkimista élősködő – A fehér fagyöngy

Aranyat ugyan nem csinál, de a fagyöngy azért izgalmas növény: parazita, bogyója mérgező, és aszerint változik gyógyhatása, hogy melyik fán élősködött. Nem összetévesztendő a sárga fagyönggyel, más néven fakínnal, ami hű marad a tölgyfához (talán ez a kínja).
Madárlépnek is hívják, mivel a madarakat érdekelné a bogyó, ami viszont ragacsos, így megenni nem tudják, de érthetően a csőrükről szeretnék eltávolítani a kulimászt. Ezért a kéreghez dörzsölik, mely tevékenységgel meg is ágyaznak a következő fagyöngy-újszülöttnek a fán. Ügyes! 
 
Az adventi dísz nyomában 
 
A fehér fagyöngy (Viscum album) tizenháromféle itthon megtalálható fán él. Logikus, hogy más-más hatású végtermék terem a különböző jegyekkel bíró fákon. Más eredmény érhető el egy kőrisfán, és más egy hársfán élősködő fagyönggyel. Leggyakoribb gazdafái az alma-, a nyár-, a fűz- és az akácfa. A lombok között 60-100 cm átmérőjű bokrok formájában él, ilyenkor, télen, különösen jól láthatók. De ismeretes 3 méteres átmérőjű egyed is. 
 
Az egzotikusan hangzó szantálfafélék családjába tartozik. Egész Európában elterjedt örökzöld növény. Levelei bőrszerűek és lándzsás alakúak. Zöldessárga színű virágai vannak, melyek 3-5 tagú, úgynevezett bogernyőt alkotnak. November és február között szokás gyűjteni. 
 
Teázás 
 
A teához sosem a bogyót kell használni, az mérgező. A ceruzánál vékonyabb ágakban kell gondolkozni, de rábízhatod magad a patikában kapható készítményekre és teákra. Az ott kínált változatra is igaz, hogy nem forrázatot kell készíteni, mert akkor a hatóanyag tönkremegy, hanem hidegen kell áztatni egy éjszakán át, majd evések előtt langyosra felmelegítve fogyasztható. Érdemes más gyógynövényekkel keverni, hogy a teája kevésbé legyen erős, és akkor az ízvilágot is gazdagítod. 
 
Ha felment a vérnyomásod! 
 
A fehér fagyöngy remekül harmonizálja a vérnyomást, leginkább csökkenti azt, de a szívritmus szabályozására is jó, valamint lassítja az érelmeszesedést. Vízhajtó, vérzéscsillapító, görcsoldó, nyugtató, fejfájást is csillapít, sőt az immunrendszert is erősíti. Némileg a vércukorszintet is képes csökkenteni. Fülzúgásra és szédülésre azért kiváló, mert javítja az erek áteresztő képességét. Köhögéscsillapító, de a méh izomzatát is erősíti, és nagyobb az esélye a fogamzásnak, ha rásegítünk egy kis fagyöngykúrával. Levele és zúzott bogyója külsőleg, borogatásként segít érpanaszosoknak – visszérre, érszűkület és ízületi problémák esetén. 
 
Gyógybor 
 
Epilepsziás rohamoktól szenvedőknek készíthető belőle gyógybor, melyet nem bonyolult elkészíteni. 40 gramm friss fagyöngyszárat beáztatunk egy liter édes fehérborba tíz napon keresztül, majd szűrjük le a folyadékot és tegyük zárható üvegbe. Naponta fél decit érdemes fogyasztani evés előtt, kétszer egy nap. Egy évben háromnál több kúra nem javasolt, egy kúra pedig kb. 15 napig tarthat.  
 
Hatóanyagai 
 
Ma a rákgyógyításban van komolyabb szerepe a benne megtalálható lektinnek köszönhetően. Természetesen nem a rákot gyógyítja, de segít az immunrendszer erősödésében, csökkenti a fájdalmat és javítja a közérzetet. Másik fő hatóanyaga a viszkotoxin, ami nem bírja a forrázást, viszont ennek köszönhető számos, fent említett gyógyító hatása. 
 
Ez a gyógynövény is korhatáros: 12 év alattiaknak ne adjunk belőle. Terhesség és szoptatás alatt is kerülendő. Napi egy-két csésze fogyasztható a baj megszűnéséig, nagymértékben árt a májnak. 
 
A fagyöngy mitológiája 
 
A druidák (kelta papok) aranysarlóval értek csak hozzá, hogy ne sérüljenek a növényben lévő hatóanyagok. A görögöknél pedig Hermész az alvilág kapuját a fagyöngy ágával nyitotta meg. Plinius szerint ez a ragacsos bogyós élősködő véd a szellemek és a villámcsapás ellen, a hogyan tekintetében nem találtunk írásos emlékeket, bár állítólag Szent Iván éjjelén nagyobb az esély az utóbbi kivédésére. 
 
Az angolok úgy vélik, hogy a fagyöngy alatt álló lányt meg szabad csókolni – azért mindig figyeljünk arra, az illető valóban erre vágyik-e. 
 
Egy skandináv monda szerint pedig szerencsét és termékenységet hoz: Friggnek és Odinnak, a két istennek fia volt Balder, a tisztaság és a fény istene. Balder már délceg dalia volt, amikor életveszélyes fenyegetést kapott. Anyja mindenkivel megígértette – azaz fűvel és fával is –, hogy nem bántja a fiát. A fagyöngyről azonban valahogy megfeledkezett. Loki maga mellé állította a növényt, és ártó isten lévén nem finomkodott. Egyik nap bált rendeztek, ahol az volt az egyik attrakció, hogy mindenki a sebezhetetlennek hitt Baldert vette célba, de Hod vakként nem láthatta, hogy Loki milyen nyilat ad a kezébe. A fagyöngyből készült fegyver végzett Balderrel, mire felhatalmazták Friggét – a házasság istennőjét –, hogy büntesse meg a gyilkossá vált növényt. Az anya zokogott, könnyei kicsi gömbökké váltak a fagyöngyre hullva, majd valaki arcon csókolta, és erre elszállt a haragja. Inkább úgy rendelkezett, hogy szenvedés helyett a fagyöngy megbocsátásra adjon lehetőséget, tehát a szeretet jelképévé tette azt. 
 
Szálka Sarolta
2018.11.30
|


Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
a #Berlinale fesztiválpalotájának méreteit lehetetlen megmutatni egyetlen fotón. azért megpróbáltuk... #berlinale2020 itt pedig az exklúzív beszámolónk: http://est.hu/cikk/133854/a_berlinale_atalakult_megis_a_regi
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.