Földi Péter kiállítása

Budapest, Műcsarnok, 2018. november 30. - 2019. január 20.
Földi Péter Kossuth- és Prima Primissima díjas festőművész életművének keresztmetszetét mutatja be a Műcsarnok tárlata, mely főként az ezredforduló után készült művekre koncentrál, de felvillantja a jellegzetes „Földi-stílus” kialakulásnak kezdeteit is.
Földi Péter 1972-ben diplomázott az egri Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán, és tanulmányai elvégzését követően szülőfalujába, Somoskőújfaluba tért vissza. Azóta is ott él és alkot. Ihletet a falu mindennapi életéből, a mezőgazdaság, a kertek, a háziállatok vagy épp a kocsmák világából nyer. 
 
A létezés különféle emberi, állati és növényi formái népesítik be műveit, élénk koloritú foltrendszerrel festve, és gyakran szokatlan perspektívából – erős felülnézetből, vagy éppen több nézőpontból – mutatják jeleneteit. A játékosságot és az iróniát sem nélkülöző minidrámái rokonságba hozhatók a gyermekrajzok és a népművészet világával is. A hétköznapok ábrázolása olykor mesés vagy mitológia horizontot kap, ám hiába keresnénk egy-egy jól ismert történetet a képek mögött, e narratívák mindig a művészre szabottak, szuverének maradnak. 
 
A Műcsarnok első, retrospektív Földi Péter-tárlatán, a művész olajfestményei mellett bronzszobrai is helyet kapnak. 
2018.12.03
|
(6 kép)


Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.