Urbán Ádám: Esély

Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2018. december 11. - 2019. január 28.
Urbán Ádám számos díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, egyéni és csoportos kiállításokon, szakmai publikációkban egyaránt bemutatta műveit. Az Aszódi Javítóintézetben készült fotói ezúttal egy rendkívül zárt közösség életébe engednek betekintést.
„Az Aszódi Javítóintézet különleges hely: az ideiglenesen itt élőknek az ittlét egyszerre büntetés és nélkülözhetetlen segítség. Aki már járt ott, biztosan nem fogja elfelejteni – ezt tapasztalatból tudom. Fotográfusként az elmúlt évben hosszabb időt töltöttem együtt a bent lakó srácokkal, akik többnyire lopásért, rablásért vagy más bűncselekményért kerültek be” – írta Urbán Ádám fotográfus – aki közel egy hónapig látogatta fényképezőgép nélkül az Aszódi Javítóintézetet, mielőtt egyetlen képet is készített volna – a Robert Capa Központban nyílt Esély című kiállítása kapcsán.  
 
A kiállítás érdekessége, hogy Urbán Ádám édesapja, Urbán Tamás 1975-ben szintén készített egy sorozatot az Aszódi Javítóintézetben. A fekete-fehér fotókból készült kiállítást – akárcsak a mostanit is – Keleti Éva nyitott meg, ám Urbán Tamás fotóit akkor nem engedtek az intézeten kívül bemutatni. Az Aszódon meglelt negyvenéves kópiák mellé Urbán Ádám a huszonegyedik század technikájával fotózott újakat. Nem apját utánozta, nem a meglévő képeket rimékelte, hanem azt fényképezte, milyennek látja egy mai fotográfus az évszázados intézmény mai lakóit. És a külön-külön is figyelemre méltó képek mellett éppen ez adja a két anyag érdekes átjárásait, azt a párbeszédet, mely negyven évet kiált át. Az azonos téma két generáció eltérő formanyelvén megmutatva, a két Urbán más és mégis sok szempontból hasonló előadásában.  
2018.12.10
|
(5 kép)


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.