Karácsony szemét nélkül

Itthon is egyre divatosabb a zero waste akció, ami a háztartási szemét minimalizálását jelenti. Karácsony közeledtével pedig végképp aktuálissá válik a hulladékkérdés, hiszen az ünnepekkor még a hétköznapoknál is többet pazarolunk. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy miképpen csökkentheted a kuka tartalmát a fenyőünnep idején.
Zero waste karácsony! 
 
Az ünnepi készülődésben talán könnyen felejthetőek a bolygó (s így az emberiség) gondjai, ha éppen odaégett a nagyinak szánt bejgli, vagy utolsó nap derül ki, hogy a tesódnak elfelejtettél ajándékot venni, a tavalyi karácsonyfatalpat pedig az erkélyen letojták a galambok. Ezért segítségül összeírtunk neked 7 tippet, amivel minimalizálhatod a karácsonyi kuka tartalmát. 
 
1. Csomagolj okosan! 
 
Nem a fénylő-zizegő csomagolópapír és a hatalmas műanyag masni adja a karácsonyi ajándék lényegét, így akár ezeket a felesleges és úgyis percek alatt a kukába kerülő csicsákat el is hagyhatod a csomagról. Rejtsd el a hátad mögé a meglepetést, és add át egy nagy öleléssel. Hidd el, bárki is az ajándékozott, ugyanúgy fog örülni, mintha sok tekercs díszpapírba dugtad volna az ajándékát. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Már sok helyen, főleg barkácsboltokban kapható a természetben könnyen lebomló kerti kötözőszalag, ha nagyon ragaszkodnál a masnihoz. 
 
2. Felejtsd el a műanyag szatyrot! 
 
Nemcsak a pénztárcádat és a környezetet óvhatod meg, ha vászonszatyorral jársz bevásárolni, hanem az ünnepi shoppingot is megkönnyíted: nem kell a vékony, szakadós nejlonszatyrokkal bíbelődni sem a boltban, sem otthon. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Nemcsak a nejlonnal spórolhatsz: vihetsz például saját tojástartót magaddal, és egyre több boltban szívesen fogadják, ha zacskó és egyszer használatos műanyag helyett saját tárolóba pakolhatják az árut. 
 
3. Hasznosíts újra! 
 
Nézz csak körül otthon! Rengeteg limlomra lelhetsz, amik tökéletesen újrahasznosíthatóak az idei karácsonykor is. Nem kell például minden évben új égősort venni, simán lehet, hogy még két csomaggal maradt a tavalyi hóemberes szalvétából, sőt sok kidobásra szánt kacatból szuper ajtódíszt készíthetsz. Ugyanez igaz a konyhai „hulladékra” is: főzés közben rengeteg étel leforgácsolódik, a sajtból és a vajból is marad egy kevés, a dióból is egy-két szem, és így tovább. Ha gőzöd sincs, mit kezdj ezekkel a maradékokkal, akkor se dobd ki őket: hasznosíts újra, és süss belőlük például újabb sütit!  
 
4. Felesleges ajándékok 
 
Sokszor érzi azt az ember, hogy muszáj valami kézzel foghatót adnia karácsonyra a szeretteinek, a kollégáinak, a barátainak. De mennyivel jobb valami személyre szólót kitalálni! Az újabb bögre vagy hűtőmágnes egy idő után úgyis a kukába kerül! Közeli ismerősöknek tárgyak helyett ajándékozz inkább élményt: kirándulást, utazást, kalandot, a kollégákat meg örvendeztesd meg a kedvenc házi készítésű mézeskalácsoddal! 
 
5. Házi finomságok 
 
A bolti sütik és a cukrászdai száraz bejglik helyett mi lenne, ha idén karácsonykor te magad sütnél? Pénzt, szemetet spórolsz vele, és a saját karácsonyi keksz, még ha kicsit odakozmál is, finomabbnak érződik, mint a szupermarketbeli társai. 
 
6. Műfenyő vagy igazi? 
 
Nagy kérdés, hogy az igazi vagy a műanyag fenyő használata rombolja kevésbé a környezetet. Ebben nem foglalnánk állást, a legjobb lenne, ha mindenki megtehetné, hogy cserepes fenyőt válasszon, ami aztán januárban kiköltözhet a kertbe. 
 
7. Díszek a természetből 
 
A díszek viszont minden további nélkül lehetnek igaziak. Aranyozz tobozt, fűzz szárított narancshéjat, hajtogass papírdíszeket karácsonyra a szuperdivatos DIY és a környezetvédelem jegyében!   
 
+1 tipp:
 
Egy csomó dolgot, amit az ünnepekre szereztél be, karácsony után is újrahasznosíthatsz! Hogy hogyan? Egy korábbi cikkünkben erre is találsz néhány hasznos ötletet!
 
Kurcz Orsi
2018.12.17
|


Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.