Köhögés ellen mézrudacskát! – Az édesgyökér

Itt van egy gyökér, amely komolyabb figyelmet igényel, hisz nem csupán köhögéscsillapításra kiváló növény, hanem évezredek óta ismert és alkalmazott szereplő a gyógyításban és édesítésben. „Csak” ötvenszer édesebb a cukornál.
Cukorkóró, mézrudacska, édesfa 
 
Ilyen és hasonló elnevezésekkel illették a nép gyermekei ezt a sok mindenre jó hatású növényt, annak is a gyökerét, és már értjük, nem véletlenül. Azonban nemcsak kis hazánkban ismeretes ilyen régóta, hanem számos pontján a Földnek. A görögök, a törökök és egyes ázsiai népek ipari mennyiségben termesztik, és természetesen ők is a gyökerét használják fel gyógyászati célokra. A pillangósvirágúak családjába tartozó gyógynövény – az igazi édesgyökér – a Földközi-tenger mentén őshonos. A magyar verzió pontos neve keserű édesgyökér, ami csak annyit jelent, hogy kevésbé gejl az íze, ami nem akkora hátrány. Szára és levelei zöldek, virága lila. 
 
Hatásai 
 
A gyökeréből készített tea csillapítja a fájdalmakat, oldja a görcsöket, nyákoldó hatású, jó rekedtség, légcsőhurut kezelésére is. Gyulladáscsökkentő – akár ízületi bántalmak esetén is, májvédő és gyenge hashajtó, valamint vértisztító és méregtelenítő. Szirupformában köptetőként alkalmazható, étrendkiegészítő-kapszulaként pedig a fogyókúrázóknak segít. Ugyanakkor van mellékhatása is, ha nyakló nélkül isszuk a belőle készített teát. Maximum négy-hat hétig javasolt a fogyasztása, majd szünetet kell tartani. Ha magas vérnyomásod van, veseelégtelenségben szenvedsz, vagy állapotos vagy, akkor mással kúráld magad! A vérnyomást feltolja, növeli a koraszülés kockázatát, valamint fokozza a só- és vízvisszatartást. 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Édesgyökérrel egyéb jó hatású, ám kellemetlen ízű vagy íztelen teaféléket is feldobhatsz. A következőképpen készíthető el: aprított édesgyökeret leforrázol, majd 15 percig állni hagyod. Szűrd le, majd egy zárható üvegbe öntsd át, melyből kortyolgatni tudod a nedűt. Nem egyszerre felhajtós itókáról van szó, hanem egész nap elosztva elfogyasztósról. Ha így teszel, megnyugszik gyomrod, köhögésed a múlté lesz.  
 
Folyékony vagy fekete finomságok 
 
Az édes ízt a gyökérben található glicirrhizin adja. Anno az édesgyökér főzetének besűrítésével készítették a koromfekete és csillogó, csigavonalban összetekert medvecukrot, vagy más néven medvetalpat. A mai negyvenesek még kóstolhatták ezt a különlegességet, ami azért képes volt csömört is okozni, ha elegendő mennyiséget fogyasztott belőle az ember. Jelenleg is található még kontinensünkön édesgyökérrel ízesített medvecukor, Amerikában viszont ánizzsal készítik ezt a bizarr érdességet. Az édesgyökér karrierje így is szép ívet mutat, de még van meglepetés. A dohány és a barna sör aromáját is vele teszik édesebbé. 
 
Szálka Sarolta
2018.12.18
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.