Philip Pocock: Mauerkrankheit (Faliszony) – A Berlini Falon Innen És Túl

Budapest, Inda Galéria, 2018. november 28. - 2019. február 3.
Az Inda Galériában nyílt meg a Berlinben élő, kanadai Philip Pocock Mauerkrankheit (Faliszony) – A Berlini Falon Innen És Túl című kiállítása, mely az idei Paris Photón nagy sikerrel bemutatott sorozatának anyagából ad a vásáron bemutatottnál szélesebb válogatást.
A sorozat, és egyben a kiállítás címében szereplő Mauerkrankheit (faliszony) terminus a német pszichológia történetében külön helyet foglal el. Egy depressziós tünetegyüttest jelöl, amit a Berlini fal felállítása okozott.
 
A különleges, gyakorlatilag semmilyen más fotóalapanyaghoz nem hasonlíthatóan festői színhatásokat lehetővé tevő, 2011 óta nem gyártott Cibahachrome anyagra a művész által nagyított vintázs fotók negatívjai 1982-ben, a hidegháború idején készültek Berlinről a fal – és így a világ – két oldalán. A berlini sorozaton belül is külön csoportot képviselnek az úgynevezett kettős vagy többes expozíciók és nagyítások – vagyis az olyan képek, amelyeken egy filmkockára kétszer fotózott a szerző, illetve egy fotópapírra két vagy több felvételt nagyított. 
 
Pocock rendkívüli érzékenységgel megáldott megfigyelő. Szeme, agya és keze egyszerre dokumentarista és poétikus szenzitivitással irányították a kamera 35 milliméteres objektívét a korabeli Berlin kulturális undergroundjára, a punkokra, a lakásfoglalókra, a „városi indiánokra”, művészekre, zenészekre, hétköznapi lakókra, a házfalakra, a falfirkákra, de láthatunk olyan egyéb különlegességeket is, mint a Werner Herzog Caspar Hauser című filmjének főszerepét alakító Bruno Schleinstein portréja.  
2018.12.17
|
(3 kép)


Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.