Sławomir Mrożek: Emigránsok

Budapest, Testnevelési Egyetem, Athén terem, január 18. 19:00
Az Emigránsok az 1930-ban Lengyelországban született és 2013-ban Franciaországban elhunyt Sławomir Mrożek talán leghíresebb színműve. A darab alaphelyzete, illetve mondanivalója napjainkban legalább olyan aktuális, mint bő négy évtizeddel ezelőtti megszületésekor.
A cselekmény szerint egy meg nem nevezett közép-kelet-európai országból egy nyugat-európai világvárosba keveredett vidéki vendégmunkás – költségtakarékossági szándékkal – közösen bérel egy olcsó és nyirkos pincét honfitársával, a politikai menekült társadalomtudóssal, az alkotói szabadságát kereső íróval. 
 
Szilveszter éjszakáján vagyunk, a ház emeleteiről vidám mulatozás zaja szűrődik le, de történetünk két főhősének a hangulatán nyoma sincs a vidámságnak…. 
 
Vívódásaik, egymást marcangoló vitáikat követve – a monori előadás koncepciójának megjelenéseként – a nézőkben megfogalmazódhat a gondolat: a szebb és jobb élet reményében elhagyhatod ugyan a hazádat, de tudnod kell, hogy esélyed a vágyaid elérése minimális. Az ismeretlen országbeli idegen státusz, a nyelvtudás, az anyanyelv és a család hiánya mellett nap mint nap szembe kell nézned a kizsákmányolással, személyed leértékelésével, lekezelésével, valamint a testi és lelki egészséged megromlásának lehetőségével is… 
 
Mindezek tetejében még az is kiderülhet, hogy a hazatérés sem olyan egyszerű, amint azt az ember elindulásakor gondolja… A „megszedem magamat, aztán hazamegyek, és odahaza uraság leszek” divatos programja korántsem veszélytelen… 
 
A darabot a Monori Színház mutatja be Hörcsik Tamás és Takács Gábor főszereplésével a Testnevelési Egyetem Athén termében (Budapest, Alkotás u. 44.). 
 
Jegyvásárlás kizárólag a helyszínen lehetséges!
 
(Előrendelés: 06 20 363 7781)
 
 
2019.01.08
|


Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.