Legyél az állatok őrangyala!

Így mentheted meg télen a kedvenceidet az éhhaláltól!
Az év legfagyosabb időszaka a január és február, ilyenkor jön az a cidri, amikor a jég és a hó miatt az állatok egyre kevesebb élelmet találnak maguknak. De van egy jó hírünk: te vagy az, aki segíthet nekik átvészelni a telet! Mutatjuk a titkot!
Madarak a hóban 
 
A legnehezebb helyzetben talán a madarak vannak télen, hiszen a táplálékuk ilyenkor mélyen a jég, a dér, vagy szebb telek esetén a hó alatt lelhető csupán fel, így ők szorulnak a legnagyobb emberi segítségre. Ők azok, akik a városi szemetesek mellé hullott morzsára és a büfék előtt elszórt maradék falatkákra vadásznak, de persze van ennél jobb megoldás is. Például, ha pár perc alatt tákolsz nekik madáretetőt. 
 
DIY madáretetők 
 
Egyáltalán nem ördöngösség jót tenni: madáretetőt pedig akár pár perc alatt is barkácsolhatsz:  
 
1) Ötlet: tölts meg zsírba gyúrt magokkal, tökmaggal, szotyival egy fenyőtobozt, de ugyanezeket az ínyencségeket pakolhatod kókuszdió héjába, vagy akár egy félbevágott narancsba is! 
 
2) Ötlet: akassz ki egy spárgára lógatott szalonnahéjat vagy egy gerezd almát! 
 
3) Ha több időd is van, akkor persze bonyolultabb építkezésbe is kezdhetsz, akár több beállós és esővédett madárházat is kreálhatsz, ráadásul ehhez sem kell több, mint egy kis kézügyesség, egy kalapács, néhány szög és pár nem használt deszka. 
 
4) Tegyél ki egy tálkába ivóvizet is, ha a tócsák jéggé fagytak! 
 
Pesti Est-tipp: 
 
Erkélyre, parkba, kertbe… Mindegy, hogy hova akasztod ki az általad készített madáretetőt, egy fontos szabály van, hogy minimum fejmagasságba kösd, hogy az arra járó kutyák, macskák ne ijeszthessenek rá az éppen lakmározó madarakra.  
 
És a mókusokkal mi lesz? 
 
Persze botorság lenne az őrangyalkodást csak a madarakra koncentrálni, hiszen nem csak ők örülnek egy-egy jó falatnak a hidegben. Itt vannak például rögtön sokak nagy kedvencei, a mókusok. Bár ők általában, ahogy a mesékben is olvashattuk, elbújnak télire, mégis néhányszor a hidegebb időben is találkozhatsz velük az erdőben. Ha télen kirándulni indulsz, gondolj rájuk is mikor az uzsonnát csomagolod: egy-egy szem mogyoró, vagy egy marék dió biztosan nagyon feldobná a napjukat! 
 
Erdei állatok vendégségben 
 
A sornak még a mókusokkal sincs vége, hiszen ha már az erdei állatokról van szó, akkor jó tudni, hogy télen gyakran a nagyvadak is bejárnak a lakott területekre élelemért. Ezt persze nem szabad tündérmesébe illő jelenetként elképzelni, ne várd, hogy Bambi a kezedből veszi el az almát, de az erdőkben, vagy a település szélein felállított vadetetőkbe jó szívvel csempészhetsz pár szem almát az erdészek által kipakolt széna közé. 
 
A házi kedvencekre is gondolj! 
 
Persze azért az otthoniakról, a kertben élő cicákról, kutyákról sem szabad megfeledkezni a fagyos időben: ellenőrizd naponta többször, hogy nem fagyott-e be az ivóvizük, nem dermedt-e ehetetlenné a számukra kirakott étel. A legnagyobb hidegben pedig gondoskodj nekik megfelelő melegedőhelyről: egy fűtött kutyaház, egy meleg pokróc vagy a lakás melege tökéletes lesz. 
 
 
Kurcz Orsi
2019.01.09
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.