Mediterrán bogyós gyümölcs – a kapribogyó

A fanyar ízű kapribogyó sós lében, ecetben vagy olívaolajban az igazi ínyencek kedvence. Leginkább húsokhoz ajánlják, de bátran csemegézhetünk belőle pirítós mellé vagy friss olívás bagetthez is.
Ez a borsószem nagyságú finomság igazából fonnyasztott rügy, melyet ízesítve fogyasztunk, ahogyan a gyümölcsnek nevezett termését is. Ízvilága és a megjelenése is kapásból a mediterrán vidékeket, azok hangulatát juttatja eszünkbe. Eredetét tekintve ugyan kaukázusi cserje a – hivatalos nevén – tövises kapri, de az ókorban is termesztették például Görögországban, majd a rómaiak is megkedvelték. Stramm növény, nem előfeltétel az életéhez a zsíros termőföld, ugyanis sziklafalak repedéseiben is megél.  
 
A növény felépítése és ehető részei 
 
Lecsüngő cserje húsos, szív alakú levelekkel, virágai kétivarúak édes illattal megáldva, és nem mellesleg gyönyörűek: kékes porzószálak lengik körbe az általában náluk hosszabb bibét. A rügyeket korán reggel szedik május és október között. 
 
A már a Bibliában is említett bogyó nálunk újra különlegességnek számít, régen a vadas mártás alapösszetevője volt. Főleg húsételek kiegészítője: ízviláguk felpörgetője a kapribogyó, ugyanakkor főzni nem szabad, mindig utána adjuk hozzá a húsokhoz, mártásokhoz. A halakhoz, tengeri herkentyűkhöz is kiválóan passzol, valamint pizzán is rendszeresen megtaláljuk, nem véletlenül.  
 
A kaprigyümölcs kicsit édesebb, mint a bogyó, és ezt süthetjük is, de olajban áztatott formájában is nagyon finom. Kettévágva vagy egyben tálaljuk, előző esetben szemrevételezhetjük a benne megbúvó kis magokat, amelyek a gyümölcsök struktúráját teszik izgalmassá rágás közben: pirinyót pattannak, amikor szétharapjuk őket. Szintén kínálhatjuk húsok mellé, vagy egy kicsit pikánsabb, de egyszerű hideg vacsorához.  
 
Egészséges élvezet 
 
Bár frissen biztosan több vitamint tartalmaz, viszont sokkal keserűbb is, mint „kezelt” állapotában. De még így is bőven van benne C-, B2- és K-vitamin. Ásványi anyagok közül mangán, vas, kalcium, magnézium lelhető fel a bogyóban, melynek köszönhetően jót tesz a vérszegényeknek. Ezenkívül étvágygerjesztő, immunerősítő és vérnyomáscsökkentő hatással is bír.  
 
Pesti Est tipp: 
 
Készíts Remoluade mártást halakhoz és tengeri csodákhoz! Majonéz, tejszín, dijoni mustár, csemege uborka, tárkony, petrezselyem, metélőhagyma és természetesen kapribogyó kell hozzá. Aki szereti a különleges étkeket, imádni fogja! 
 
Szálka Sarolta
2019.01.09
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.