Ady-ünnep - A föltámadás szomorúsága 2.

Ha a szemem lefogták – válaszúton (színházi rítus)
Budapest, Fáklya Klub, január 27. 18:00
Ady Endre halálának idei 100. évfordulója alkalmából két új bemutatóval is készül a repertoárját nagyrészt Ady műveire építő, 2010-ben alakult Medve Színpad. Az elsőt a költő előtt tisztelgő Ady-ünnepük keretében láthatja először a közönség 2019. január 27-én a Fáklya Klubban.
„Mindenképp, kikerülhetetlenül választanunk kell, nem csak az életünkben, hanem halálunk pillanataiban is. Ezek azok a pillanatok, amikor lelki szemeinkkel látjuk a már hátrahagyott sorsunkat, megértjük tetteink értelmét és következményeit, egyben rádöbbenünk: mindenen túl ismét választási helyzetbe kerültünk”- írja Halmy György rendező az előadásról, amely akárcsak Ady költészete, élet és halál kérdéseivel foglalkozik, válaszutakkal, sorsunk törvényszerűségeivel, ahogy a Tibeti Halottaskönyv, Vörösmarty Mihály versei, a Kalevala eposz egyes részei is, melyek szintén szerepet kapnak az előadásban. 
 
A készítők arra vállalkoznak, hogy halálának 100. évfordulóján Ady Endre költészetét, egyéni sorsát mindnyájunkra vonatkoztatva és életünk sorskérdéseivel találkoztatva, egy végletesen sarkított helyzetet létrehozva mutassák be és hozzák közel a mai közönséghez. Az előadásban prózai, vagy énekelt módon megszólaló, dramatikus színházi szituációba helyezett mintegy 37 vers hangzik el, mozgással, élő zenével kísérve, monumentális díszletekkel és a keleti világok szimbólumait felvonultató jelmezekkel tárva elénk egy látomásos világot. 
 
„Prófétikus, zavarba ejtően személyes víziók, a tudatosan halálba készülők tisztánlátásával.” (Halmy György)
 
(Jegyfoglalás, bővebb információ: + 36 70 773 9929)
2019.01.14
|


Szüret.
Szentendre, ÚjMűhely Galéria, október 22. - november 17.

Székely Annamária kiállítása.
Budapest, RaM Colosseum, október 24. - november 24.

Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.