Poklade – a mohácsi busójárás megújuló hagyománya

Budapest, Hagyományok Háza, 2019. január 12. - március 5.
A mohácsi busójárás már tíz éve az emberiség szellemi kulturális örökségének része. De vajon mitől maradt ez a szokás folyamatosan élő? Erre a kérdésre keresi a választ a Hagyományok Házában megrendezett kiállítás, mely azokra a tényezőkre igyekszik rávilágítani, amelyek szükségesek egy hagyomány továbbéléséhez.
A busójárás elnevezés egyaránt vonatkozik a farsang csütörtöktől keddig terjedő időszakára, illetve azokra a szokásokra, amiket ez az ünnepkör tartalmaz. A mohácsi sokácok a farsang megnevezésére ezzel ellentétben a poklade kifejezést használták, amely szó jelentése átöltözés, átváltozás, újjászületés. Egy szokás folytonos újjászületése leginkább az azt gyakorló közösségtől függ, de befolyásolhatja alakulását a hagyományt befogadó társadalom is. A farsangi szokások elengedhetetlen velejárója az alakoskodás, a zene és a tánc, így a szokásvilág fontos részét képezik például azok a kézművesmesterek is, akik a maszkokat, kellékeket, vagy épp egyes viseletdarabokat készítik. 
 
A kiállításon Répásy Zsolt fotográfus szemszögén keresztül betekintést nyerhetünk a busójárás különleges világába, a készülődés és az átváltozás pillanataiba, miközben a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumból és a helyi Népi Iparművészektől érkezett tárgyak párhuzamot állítanak múlt és jelen között. 
2019.01.14
|
(8 kép)


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.