Balázs János festményei a Horn gyűjteményből

Budapest, Műcsarnok, január 12. - február 10.
Az 1977-ben elhunyt Balázs János cigány származású magyar festőművész és költő volt. A mindössze két osztályt végzett vidéki cigánytelepen élő Balázs mindent elolvasott, amihez hozzájutott, Homérosztól a magyar klasszikusokon át Shakespeare-ig és Nietzschéig.
Olvasmányélményeiből és a fantáziája által kiszínezett világból táplálkoztak festményei, versei. Hatvanhárom esztendősen kezdett festeni, életművét mindössze nyolc év alatt hozta létre. Salgótarjánban hamar felfedezték, itt rendezték meg első kiállítását a hatvanas évek végén, országos ismertségét – a naiv művészet iránt a hetvenes évek elején feltámadt érdeklődés nyomán – külföldi kiállítások sora követte.  
 
A körülbelül 300 művet számláló munkásságból a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumon kívül az 1976-ban megnyílt kecskeméti Magyar Naiv Művészek Múzeumában is jelentős kollekció található. A legjelentősebb számban azonban magángyűjtők őrzik a rövid, de termékeny, egyedülálló életmű darabjait – mindenekelőtt Horn Péter, akinek gyűjteményéből a Műcsarnok kiállítása is válogatta anyagát. 
2019.01.14
|
(3 kép)


Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.