Forró italok hógolyózás utánra

Agyaltál már azon, hogy milyen jó is lenne egy-egy korcsolyázás, hógolyózás vagy éppen csak egy hosszúra nyúlt téli munkanap után egy saját készítésű forró itallal melegedni a fotelben? Mi most segítünk, hogy valóra válhasson ez az álom: körbejártuk a bolygót, és elhoztuk nektek a világ legizgalmasabb téli italkülönlegességeit.
Api morado – Bolívia 
 
Ki gondolná, hogy megfőzött és leturmixolt lila kukoricából, ananászból, fahéjból, narancsból és köménymagból a világ egyik legfincsibb kortyolnivalója készülhet? Pedig ez az igazság, Bolívia kedvenc forró itala pont így készül. A helyiek az api moradót többnyire reggelire fogyasztják, aprósüteményekkel. Az ital B verziójának a receptjében kókusztej és fehér kukorica van, és az Andok-aljai buszmegállókban árulják melegedőnek. 
 
Sarraba – Indonézia 
 
A gyömbér alapú sarrabát eredetileg az éjszakai műszakba igyekvők fogyasztották Indonéziában, de ma már közkedvelt finomságként sok helyen kapható. Ráadásul elkészíteni sem nehéz: egy alap fekete teát keverj fel kókusztejjel és pálmacukorral, majd fűszerezd ízlés szerint a már említett gyömbérrel és fehérborssal. 
 
Anijsmelk – Hollandia 
 
A hollandok kedvence igazi megosztó ital, lehet imádni és lehet utálni, de egy biztos, ezt sem ördöngösség elkészíteni, hiszen az anisjmelk nevében már maga a recept is megbújik: ánizstejet jelent a szó. És valóban, esetünkben egy ánizzsal ízesített forró, édesített tejről van szó, ennyi az egész! 
 
Érdekesség 
 
Az anijsmelket a régi időkben elsősorban gyógyászati célokra: gyomorbántalmakra és álmatlanság ellen használták. 
 
Masala chai – India 
 
Ismerős a chai tea? Itt most persze nem a legnagyobb kávézóláncok által árult mainstream csodáról van szó. Az eredeti masala chai az itthon árult verziónál ugyanis sokkal erősebb és fűszeresebb, hiszen a masala chai elnevezés éppen annyit tesz, fűszeres tea. Persze ennél azért sokkal többről van szó: az indiai street drink alapja egyszerű, sűrűre főzött fekete tea egy kis forró tejjel, kardamommal, fahéjjal, gyömbérrel, borssal, vaníliával és ánizzsal bolondítva. 
 
Érdekesség 
 
A chai tea nemcsak Indiában, de Pakisztánban is közkedvelt, hétköznapi ital. Ha az utcán, vagy bárhol megkínálnak egy csészével, hatalmas udvariatlanság visszautasítani azt! 
 
Kúmenkaffi – Izland 
 
Ha valahol, akkor az izlandi mínuszokban igazán szükség van egy bögre melegségre, így nem kérdés, hogy a kúmenkaffi nevű északi kávé lett az egyik kedvencünk. Az eredeti recept persze szupertitkos, de annyi biztos, hogy ezt a különleges, speciális fűszerezésű feketekávét, amit még a régi bálnavadászok honosítottak meg a szigeten, köménnyel és egy csepp citrommal készítik. Isteni! 
 
Sbiten – Oroszország 
 
Az édesszájúak favoritja kérdés nélkül az orosz sbiten lesz, vagyis az a 14. század óta közkedvelt teaféleség, amit forró vízből, lekvárból és mézből szűrnek le és gyömbérrel, kardamommal, valamint vörösborral ízesítenek. 
 
Érdekesség 
 
Az orosz hiedelem szerint a sbiten fogyasztása elkergeti a hideget, és meghozza a várva várt tavaszt… 
 
Tudtad?
 
„Fika” 
 
Az északi népek aztán tudják, hogyan frissítsék fel magukat a mínuszokban: Svédországban a „fika” elnevezésű extra kávészünettel lazítanak, ahol forró eszpresszót szürcsölnek a kedvenc süteményeikkel körítve. De azért tegyük hozzá, ez a kis uzsonnarelax annyira bejött a skandinávoknak, hogy a legkedveltebb fika sütik, a fahéjas csiga, a rumos falat és a muffin nem csak a legnagyobb hidegben várják a 20 perc szünetre vágyókat… 
 
Extra recept:
 
Unikornis forró csoki 
 
Itt semmi sem szabhat gátat a fantáziádnak: főzz egy ízletes forró kakaót vagy mogyorós forró csokit, és „fűszerezd” töménytelen mennyiségű nyalánksággal! Jöhet bátran a szivárványos tortamorzsa, a színes pillecukor, a csillámporos tejszínhab és a marcipános-málnás szirup – csak aztán legyen, aki megissza! 
 
 
Kurcz Orsi
2019.01.15
|


Játék
Csinos lányok, színes ruhák, látványos mozdulatok, karneváli hangulat március első napjaiban a Tüskecsarnokban!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.