Az itthonnak itthonszaga van

Somló Dávid és Vass Imre lakásperformansza
Milyen gyakran takarítasz? Milyen gyakran rendezed át a szobádat? Mi volt a leghosszabb idő, amit eltöltöttél egyhuzamban a lakásodban?
Somló Dávid interdiszciplináris alkotó, zenész és Vass Imre, táncos, koreográfus, performer legújabb IITTHHOONN című helyspecifikus kortárs-színházi előadása egyikük lakásában látható és azzal foglalkozik, mit is jelent az ember számára az otthon.
 
Személyek, tárgyak, állatok, növények egyedi mixe. Erőfeszítésünk, hogy kialakítsunk egy külső teret, amiben jól érezhetjük magunkat és megpihenhetünk: egy utópia. Egy olyan nem-hely ahol a mindennapjainkat éljük. A tökéletességre való törekvésben a rend és a rendetlenség széles spektrumát tapasztalhatjuk. Az otthon tárgyai, egy könyv, kép vagy egy pókháló a sarokban beszélnek hozzánk. Bármi, aminek figyelmet szentelünk, megnyílik számunkra. Az „itthon” az eltelt idő egymásra rakódott lapjai falakban, tárgyakban és koszban kifejezve. Minden egyes hazajövés ugyanannak a mentális képnek az újrateremtése. Az itthont ismerjük, mint a tenyerünket, vakon is el tudunk tájékozódni benne. Nem látjuk a falak repedéseit, a szekrény sérülését, ami már három éve ott van. Nem halljuk a hűtő zúgását, a radiátor pattanásait. Fogalmunk sincs, mi van a képek mögött, amit beköltözéskor raktunk fel. Nem érezzük az itthon szagát – az itthonnak itthonszaga van. A látásunkat sem látjuk, a hallásunkat sem halljuk. Ki lehet itt egyáltalán szellőztetni?
 
Somló Dávid és Vass Imre 2011 óta dolgoznak együtt előadásokon és helyspecifikus performanszokon. Készítettek már előadást törökfürdőbe, úszóhajóra, zsinagóga kertre, köztérre, és egy alpesi pajtába is. Közös munkájuk legmeghatározóbb darabja a mai napig műsoron lévő 2013-as It comes it goes, amely az extrém repetíció témakörét vizsgálja. Az Amszterdamban debütáló előadás, különböző iterációkban, Londonban, Berlinben, Budapesten és Győrben is előadásra került.  
 
Helyszín:
Bp. VIII., Teleki László tér 6.
 
Időpontok:
Január
23., 20h
24., 20h
26., 17h és 20h
27., 17h és 20h (English-friendly)
28., 20h
29., 20h
30., 20h
2019.01.17
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.